20/05/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Ujedinjena-patriotska-opozicija-04-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-Valjevo

UPO podnela prigovor GIK Valjevo protiv proglašenja liste Ruske stranke

Autor 03/05/2024

Ujedinjena patriotska opozicija (UPO) podnela je prigovor Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) protiv Rešenja kojim je proglašena izborna lista “Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović” zbog nepravilne primene Zakona o izboru narodnih poslanika.

U obrazloženju Prigovora, podnetog  1. maja 2024. godine, pored ostalog je navedeno da je GIK donela Rešenje o nezakonitom proglašenju navedene izborne liste:

“Tokom predaje nezakonite izborne liste dostavljeni su i “izjave birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Valjeva, raspisane za 02.06.2024. godine, čiju listu je navodno podržalo 400 birača. Takve izjave nisu pravno valjane, tačnije nezakonite su, iz razloga jer imamo saznanja da napred navedene izjave nisu potpisali birači već treća lica, jer je evidentno da su potpisi na više izjava identični, dakle to su falsifikati! A što bi se lako utvrdilo u sudskom postupku metodom grafološkog veštačenja grafologa. Postoje i građani koji tvrde da oni nisu potpisali tu listu, a oni su svedoci koji su neoborivi. A što je suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti član 8. o nedozvoljenosti obrade podataka o ličnosti stav 1 bez dozvole samog fizičkog lica koje nije dalo pristanak.

Tražimo da Gradska izborna komisija usvoji ovaj prigovor, uz poništenje svih tih izjava koje su nezakonite, kao i poništenje Rešenja o proglašenju cele liste, jer je grubo prekršen član 77. Zakona o lokalnim izborima”, navedeno je u Prigovoru koji je Ujedinjena patriotska opozicija podnela GIK Valjevo.