20/05/2024
Najnovije vesti

Danas je Veliki petak, na Veliki četvrtak održana radionica za decu u porti Svetog Nektarija

Autor 03/05/2024

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak dan kada je, prema verovanju, Isus Hristos ispustio dušu razapet na krstu na brdu Golgota.

Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji Ga je osudio. Gledajući ponašanje mase, rekao je: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”.

U vreme kada je Hristos predao duh Svoj Ocu, u svim pravoslavnim hramovima se iznosi Plaštanica, platno koje prikazuje Hristovo polaganje u grob. Pravoslavni hrišćani se na Veliki petak pridržavaju strogog posta. Prema predanju, na ovaj dan, ne treba igrati i pevati, ne treba raditi teške fizičke polove.

Na Veliki četvrtak u porti Hrama Svetog Nektarija Eginskog, Kancelarija za veronauku Eparhije valjevske u saradnji sa bratstvom Hrama Vaskrsenja Hristovog organizovala je radionicu ukrašavanja vaskršnjih jaja u kojoj je učestvovalo više od 200 učenika valjevskih osnovnih škola.

Prema rečima sveštenika Jovana Novitovića od 2018. priređuju radionice bojenja jaja za Vaskrs za učenike osnovnih škola.

Ovo je već postala tradicija u našem gradu. Godine 2018. je održana prva radionica ukrašavanja i farbanja vaskršnjih jaja. Počelo je iz Osnovne škole “Nada Purić”. Tada, zbog lošeg vremena je umesto na platou radionica održana u Hramu Vaskrsenja Hristovog. Tada još nije bio urađen mermerni pod i mogli su unutra da rade.

Iz godine u godinu bilo je sve više zainteresovanih, uključeni su i ostali veroučitelji iz valjevskih osnovnih škola, tako da danas vidimo da ima par stotina dece, sa svojim roditeljima i veroučiteljima, da zajedno dočekamo praznik nad praznicima – Vaskrsenje Hristovo, kaže Novitović uz naznaku da će biti ofarbano između dve i tri hiljade jaja koja će biti deljena vernicima na Vaskršnjoj Liturgiji u Hramu Vaskrsenja Hristovog.

Podsećanje – Raspored bogosluženja tokom Vaskršnjih praznika u hramovima u Valjevu, Petnici, Mionici, Osečini, Ubu i Obrenovcu u Eparhiji valjevskoj – možete pročitati OVDE

Radionicu su priredili Kancelarija za veronauku Eparhije valjevske i veroučitelji, đakoni Miloš Jakovljević i Nemanja Arsenović, koji je naglasio:

Suština svega je da se deca druže, da zajedno proslavljaju vaskršnje praznike, da se raduju Vaskrsu i nadamo se da smo u svemu tome uspeli.

Više od 200 osnovaca, sa roditeljima, veroučiteljima i nastavnicima razredne nastave, učestvovali su u radionici održanoj na Veliki četvrtak u porti Hrama Svetog Nektarija u Valjevu.