28/05/2024
Najnovije vesti
uRUCENJE-RESENJA-O-STIPENDIJAMA-ROMSKIM-UCENICIMA-I-STUDENTIMA Grad Valjevo prenosi Objektiva.rs

URUČENJE REŠENJA O STIPENDIJAMA ROMSKIM UČENICIMA I STUDENTIMA

Autor 27/12/2022

Grad Valjevo je organizovao uručenje rešenja o stipendijama za učenike i studente romske nacionalnosti.

Pored učenika, studenata i njihovih porodica, uručenje rešenja su pratili zamenica načelnika Gradske uprave Branka Rosić, koordinator aktivnosti Lokalnog akcionog plana za implementaciju Roma Nikola Savić i rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, Zora Bojičić.

Tina Petrović, učenica srednje Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva je izrazila zahvalnost: “Jako sam zahvalna što sam dobila stipendiju, to je za mene veliki uspeh. Takođe sam zahvalna što sam dobila Nagradu grada Valjeva u oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata, tako da sam baš srećna. Sviram violinu, takođe se bavim i pevanjem. Takmičila sam se na međunarodnim takmičenjima i republičkim i to je dovelo do uspeha i stipendije.”

Student Univerziteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Danijel Marinković, takođe se zahvalio radi dobijanja stipendije koja, prema njegovim rečima, najviše znači njegovoj porodici jer izdvajaju značajna sredstva za njegovo školovanje.

Finansiranje Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma je predviđeno budžetom grada Valjeva kroz socijalnu i dečiju zaštitu. Za inkluziju Roma izvojeno je više od 4,7 miliona dinara.

Nikola Savić, koordinator aktivnosti Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma, pozdravio je prisutne, čestitajući na uspehu i stipendijama koje su dobili Grada Valjeva.

“Poštovani roditelji, dragi učenici osnovnih i srednjih škola i studenti, u ime Gradske uprave Valjevo, želim vam dobrodošlicu. Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju i drago mi je da ste uspeli na ovom konkursu da ostvarite prava koja su vam zagarantovana i da stipendijama koje ste dobili olakšate svoj put kroz obrazovni sistem.

Izdvojeno je 3,4 miliona dinara za učeničke i studentske stipendije, 550 hiljada je izdvojeno za obroke dece, odnosno za užinu učenika koji pohađaju pripremni i predškolski program, dok je 250 hiljada izdvojeno za novogodišnje paketiće. To je aktivnost koja još uvek nije ralizovana, ali je u pripremi i 250 mališana će dobiti paketiće u narednom periodu.

Takođe, 500 hiljada dinara je izdvojeno za školski pribor, koji je u saradnji sa pedagoškim asistentima podeljen po školama. Ove godine stipendije su uvećane i biće isplaćivane za svih 12 meseci, a ne za deset, kako je to bilo do sada. Nadam se da ste zadovoljni i da ćete biti još uspešniji. Mi smo svi ponosni na vas, hvala vam i nadam se da ćemo sarađivati i u vremenu koje predstoji,” naglasio je Nikola Savić.

Stipendije je dobilo ukupno 70 učenika i studenata. Aktivnosti sprovedene u okviru Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma su u skladu sa Nacionalnom strategijom, usvojenom od Vlade Republike Srbije, a usmerene su na poboljšanje kvaliteta života i obrazovanja.