25/06/2024
Najnovije vesti
SBB Fondacija sa partnerima i Turističkom organizacijom Valjeva posadili sadnice vrbe u dvorištu Osnovne škole Nada Purić u Valjevu duž vodotoka reke Ljubostinja FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

POSAĐENE VRBE U DVORIŠTU OŠ NADA PURIĆ

Autor 26/12/2022

Akcija pošumljavanja “Da šuma bude više – da se lepše diše” SBB fondacije, nakon Niša, nastavljena je danas u Valjevu gde je u planu sađenje ukupno pet hiljada sadnica vrbe u gradu kraj Kolubare.

Pozivu za učešće su se odazvale Turistička organizacija Valjevo, Akademija strukovnih studija odsek Zapadna Srbija, Klub Ars Nova, Osnovna škola “Nada Purić”, kao i lokalna uprava Valjeva.

Tim povodom, Jovana Lukić, direktor SBB Fondacije, uz zahvalnost gradu Valjevu povodom odziva i učešća u akciji pošumljavanja, navodi:

“Moram da kažem – hvala jer smo pokazali da kada se udružimo, možemo da uradimo mnogo toga i da posadimo pet hiljada vrba u Valjevu.

Inače, SBB fondacija ove godine donira čak 100 hiljada košarastih vrba gradovima u Srbiji. To je donacija naših partnera u saradnji sa Balkanskim šumarskim trendom, GIZ-om, ET Internacionalom, Igrafom.

Izgovorila sam puno imena jer samo zajedno možemo da pomognemo prirodi, posebno našoj planeti i što je još važnije da shvatimo da smo mi deo te prirode i da bez nje nema života,” naznačava Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije, najavivši da će po školama zasaditi još 1300 sadnica raznovrsnog drveća pri tome pozvavši sve zainteresovane da se jave radi dobijanja donacije sadnica.

Dušan Jović, u ime Balkanskog energetskog trenda i partnera, naznačava da su donirali košaraste vrbe koje mogu poslužiti kao energent, ali su i dekorativna vrsta.

“Uspešno realizujemo inicijativu koju smo počeli da sprovodimo pre dve godine, vezano za gazdovanje zemljištem, unapređenjem uslova života i održive energetike. Nastojimo da kroz omasovljenje ove inicijative na neki način naviknemo naše građane da sadnja treba da bude redovna aktivnost i nešto što treba da pređe u naviku,” ističe Jović.

Cilj akcije “Da šume bude više – da se lepše diše!” je doprinos kvalitetnijem vazduhu i zemljištu, kao i dostizanje evropskog standarda pošumljenosti od 40 odsto do 2030. godine.

Tim povodom, Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo naglašava da je u dvorištu Osnovne škole “Nada Purić” danas zasađeno više od 50 sadnica vrbe:

“One se sade pored reke, a ovde su posađene pored reke Ljubostinje. Ostala količina sadnica biće posađena u dvorištu srednje Ekonomske škole, takođe pored vodotoka. Tu su nam i reke Jablanica, Obnica i Kolubara.

Košarasta vrba je bitna jer korenov sistem sprečava eroziju i omogućava vezivanje zemljišta tako da sprečava i klizišta i jako je bitno da košaraste vrbe budu posađene pored reke.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo, Miroslav Pimić iz lokalne uprave Grada Valjeva, Jovana Lukić direktorka SBB fondacije i Dušan Jović, iz Balkanskog energetskog trenda ispred OŠ “Nada Purić” u Valjevu

Inače, cela akcija je u saradnji i sa Turističkom organizacijom Valjevo i Gradom Valjevom jer smo prihvatili da budemo deo projekta, koji će biti realizovan i u drugim gradovima. Mi smo u projekat uključili i školsku decu kako bi im ukazali da trba da brinu i o svojim školskim dvorištima, i o životnoj sredini jer to treba da bude redovna aktivnost, sađenje drveća, kao i briga o ekologiji.

Mi znamo koliko je Valjevo poznato i po valjevskim planinama koje su zaista reprezent u smislu turističke ponude i želimo da deca čuvaju planine, svoj grad i svoju okolinu,” zaključila je direktorka Turističke organizacije Valjevo, Ana Marković.

U akciju sađenja vrba u dvorištu Osnovne škole “Nada Purić” uključili su se učenici trećeg razreda, predvođeni direktorkom, mr Anom Savković.

Prema navodima nadležnih iz SBB fondacije u planu je da, do marta naredne godine, u saradnji sa partnerima doniraju i zasade 100.000 sadnica drveća u više gradova po Srbiji, pa pozivaju zainteresovane da im se jave.