13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina
Velika-Gospojina-Uspenje-Presvete-Bogorodice-28.-avgust-2023.-SPC-vesti-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs

Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina

Autor 28/08/2023

SPC i vernici slave Uspenije Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu, obeležava se u spomen na događaj kada se Bogorodica nakon smrti vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Spada u red Bogorodičnih praznika. Prethodi mu dvonedeljni post. Velika Gospojina se u mnogim porodicama u Srbiji proslavlja kao porodična slava, a često je i crkvena, ili slava sela.

Predanje kaže da je Majka Božija živela 60 godina i da je bila svedok mnogih slavnih događanja u vezi sa širenjem vere u Isusa Hrista. Bogorodični praznici su posvećeni poštovanju Majke Božije uz brojna verovanja iz narodne tradicije.

Prema verovanju kod Srba, u periodu između dve Gospojine, Međudnevnici, važno je izraziti zahvalnost Bogorodici, zaštitnici žena, za rađanje dece, a potom za rodnost i plodnost zemlje i stoke.

Verovanje je da lekovito bilje ubrane na Veliku Gospojinu imaju izuzetna svojstva. Branje je borovnica i lekovitog bilja uz verovanje da će doneti zdravlje i blagostanje svima u domu. Bogorodica je zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore da se umiju.

Dve nedelje pred Veliku Gospojinu počinje jedan od najstrožih, Gospojinski post, da bi se danas vernici pričestili. Veruje se da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, a posebno žena i majki, tako da žene praznik provode u radosti molitve, miru i ljubavi.