12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS “SLOGA”: NACIONALNI SAVET DA REAGUJE ZBOG “PRIKIRVENE INFLACIJE”
ministar-Tomislav-Momirovic-Toma-Mona-u-Lajkovcu-prenosi-objektiva.rs-i-Valjeva

USS “SLOGA”: NACIONALNI SAVET DA REAGUJE ZBOG “PRIKIRVENE INFLACIJE”

Autor 01/03/2023

“Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozdravljaju obrazovanje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača i očekuju od njega da odmah krene sa svojim aktivnostima zaštite građana od svih oblika pljačke kao potrošača.

Od ministra unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislava Momirovića, koga je Vlada postavila na čelo tog tela, očekujemo brzu reakciju na suzbijanju takozvane “prikrivene inflacije” i da se svi, posebno domaći proizvodi i usluge koje se nude na tržištu vrate u forme koje zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta i usluga.

Sindikat “Sloga” već duže vreme upozorava da je u Srbiji na delu “prikrivena inflacija” koja se ne vidi i koja se ne meri putem standardnih ekonomskih metoda, posebno statistikom.

U poslednje vreme, svi mi, kao potrošači, detektujemo promenu veličine proizvoda ili smanjenje kvaliteta, dok cena ostaje ista, nekada se kozmetički smanjuje ili čak povećava. Dovoljno je analizirati potrošačku korpu koja se najačešće uzima za parametar i koja označava skup proizvoda koje prosečni potrošač kupuje tokom meseca. I totalni ekonomski laik vidi da je uprkos povećanju plata i penzija potrošačka korpa sve manja, u potrebnoj količini proizvoda, njenom gramažnom obliku i smanjenoj kupovnoj moći.

Tolerisanje i ignorisanje ovog problema neminovno vodi do još većeg siromaštva stanovništva Srbije i povećava socijalne nejednakosti, jer će mnogi radnici i penzioneri sa minimalnim zaradama i penzijama biti prisiljeni da se suočavaju sa još nižim standardom i još težim životom.

Iskreno se nadamo da će ovo telo ozbiljno shvatiti svoju novu funkciju, detektovati probleme i primeniti sve odgovarajuće mere u nadležnosti Saveta, za koji se nadamo da nije formiran kozmetički zbog potrebe priključenja EU, već da zaštiti građane Srbije od sve pohlepnijih trgovaca i njihovih lopovluka kroz razne mahinacije, posebno u smanjenju gramaže prehrambenih namirnica”, navedeno je u saopštenju za javnost USS “Sloga”.