12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS SLOGA: VEĆE PLATE ZA SVE ZAPOSLENE KOJI SU U KONTAKTU SA PSIHIJATRIJSKIM PACIJENTIMA
Valjevo Beograd Udruženi sindikati Srbije Sloga

USS SLOGA: VEĆE PLATE ZA SVE ZAPOSLENE KOJI SU U KONTAKTU SA PSIHIJATRIJSKIM PACIJENTIMA

Autor 09/01/2023

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” – sindikat zdravstva i socijalne zaštite nakon nemilog događaja u Zavodu za zbrinjavenje odraslih “Male Pčelice” u Kragujevcu, gde je štićenik ubio štićenika, zatražio je od Vlade Srbije hitno uvećanje koeficijenta zarade za 20 posto svim zaposlenima u Ustanovama socijalne zaštite zbog rizika posla kojim su svakodnevno izloženi.

“Važećom Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama predviđeno je da zaposleni koji dolaze u neposredan kontakt sa pacijentima u psihijatrijskim ustanovama imaju uvećanje koeficijenata za 20 odsto.

Međutim, zaposleni u Ustanovama socijalne zaštite, koji su takođe u stalnom kontaktu sa takvim pacijentima izuzeti su od ovakvog povećanja, osim negovateljica koje imaju uvećanje za 15 procenata.

Zato tražimo hitnu izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih koji dolaze u neposredan kontakt sa psihijatrijskim pacijentima u Ustanovama socijalne zaštite da se izjednače sa primanjima, tako što će se svima uvećati koeficijent za 20 posto, i to: lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima, ali i nemedicinskom osoblju (spremačice, servirke i radnici na obezbeđenju).

Podsećamo, 30. decembra u Zavodu za smeštaj odraslih lica “Male pčelice” u Kragujevcu jedan od korisnika ubio je drugog štićenika, tako što je ušao u sobu i udario stolicom drugog štićenika koji je podlegao povredama,” navedeno je u saopštenju za javnost USS Sloga.