17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Uz pojačanu kontrolu saobraćaja, policija upozorava na opasnosti i posledice upotrebe pirotehničkih sredstava
nacelnik-saobracajne-policije-Predrag-Radosavljevic-i-oficir-policije-Nada-Nikolic-29-12-2023-FOTO-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Uz pojačanu kontrolu saobraćaja, policija upozorava na opasnosti i posledice upotrebe pirotehničkih sredstava

Autor 31/12/2023

Policijska uprava Valjevo najavila pojačanu kontrolu saobraćaja tokom prazničnog perioda. Istovremeno su upozorili na opasnosti od upotrebe pirotehničkih sredstava, ukazujući na moguće fatalne posledice.

U obraćanju javnosti, načelnik Saobraćajne policije Policijske uprave Valjevo, Predrag Radosavljević i oficir policije, Nada Nikolić svima su poželeli srećnu i bezbednu Novu 2024. godinu i predstojeće praznike, pri tome pozvavši sve na odgovorno ponašanje.

Načelnik Radosavljević  tom prilikom je naglasio da će pripadnici saobraćajne policije Policijske uprave Valjevo tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika pojačati kontrolu:

„Na svim putevima, kako na putevima grada Valjeva, tako i ulicama i putevima drugih opština Kolubarskog okruga.

Obzirom da se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i povećan intenzitet saobraćaja na svim putevima u našem regionu, akcenat i prioritet ćemo staviti na otkrivanje najtežih saobraćajnih prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.

Iz tog razloga bih apelovao na sve vozače da poštuju saobraćajne propise, da prilagode brzinu kretanja uslovima i stanju kolovoza  i, ono što je jednako bitno da za vreme ove praznične atmosfere, ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Na kraju ovog apela, u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave u Valjevu, svim građanima bih poželeo srećne božićne i novogodišnje praznike“, rekao je načelnik Saobraćajne policije Policijske uprave u Valjevu, Predrag Radosavljević.

Oficir policije u Policijskoj upravi u Valjevo, Nada Nikolić je upozorila na višestruke opasnosti zbog upotrebe pirotehničkih sredstava:

„Policijska uprava Valjevo apeluje na građane da tokom predstojećih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, da ne bi povredili sebe, ni osobe u svojoj okolini.

Podsećamo, posebno roditelje, da igra sa pirotehnikom može biti izuzetno opasna i da može dovesti do teških povreda kao što su opekotine, razderotine, čak i težih slučajeva kao što je invaliditet.Takođe, može dovesti i do požara i eksplozija.

Napominjemo da je zakonom izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru, na javnim mestima gde se okuplja veći broj građana, kao i da je zabranjena prodaja pirotehnike maloletnicima.

Napominjemo da se vatromet može koristiti samo od strane ovlašćenih pravnih lica na odobrenoj lokaciji uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ovlašćena službena lica Policijske uprave Valjevo aktivno preduzimaju sve mere i radnje u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehnike. Ukoliko se zateknu lica da neovlašćeno prodaju pirotehniku biće sankcionisana u skladu sa zakonom a pirotehnika će im biti oduzeta“, naglasila je oficir policije u Policijskoj upravi u Valjevo, Nada Nikolić.