28/05/2024
Najnovije vesti
dr-Marija-Gavrilovic-direktor-Zavoda-za-javno-zdravlje-Valjevo

VAKCINISATI SE, ILI NE?

Autor 20/10/2021

Zavod za javno zdravlje Valjevo uputio je preporuke komandantima kriznih štabova u opština u Kolubarskom okrugu, firmama i svim obrazovnim ustanovama radi prevazilaženja i postepenog nadvladavanje epidemije Covid – 19. Preporuke su upućene pre osam dana, tačnije 12. a školama 14.oktobra. U međuvremenu, jedino su u Gorenju odreagovali, gde je Zavod za javno zdravlje priredio tribinu sa zaposlenima, odgovarajući na sva pitanja i otklanjajući nedoumice u pogledu korona virusa, oboljenja SARS-CoV2, kao i dejstva vakcina.

Tim povodom, razgovaramo sa specijalistom epidemiologije dr Marijom Gavrilović, direktorom Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Imajući u vidu značaj imunizacije u cilju suzbijanja širenja virusa Covid – 19, te krajnje nizak obuhvat na nivou grada, gde je procenat vakcinisanih odraslih osoba 43 odsto i u Kolubarskom okrugu, gde je prosečno vakcinisanih 37 odsto, Zavod za javno zdravlje Valjevo preporučuje održavanje tribina na kojima bismo objasnili tok bolesti i otklonili sve nejasnoće u pogledu vakcinacije. Takođe, predlažemo stimulisanje vakcinacije zaposlenih. Vidovi stimulacije mogu biti
različiti, od novčane, preko slobodnih dana, a sve zavisi od mogućnosti svakog poslodavca. To je samo naš predlog
,” naglašava direktorka Zavoda za javno zdravlje, dr Marija Gavrilović, posebno
napominjući da će rado održati održati edukativne skupove i razgovore sa zaposlenima u svim ustanovama i preduzećima gde ih pozovu.

Učestale su diskusije koliko je vakcina protiv korone bezbedna, pa dr Marija Gavrilović kaže da ukoliko je vakcina, lek ili medicinsko sredstvo dobilo sertifikat od Agencije za lekove i medicinska
sredstva Republike Srbije, znači da je odobrena upoteba i da se smatra bezbednim. Pri tome pojašnjava da ni jedna vakcina ne daje potpunu zaštitu.

Ni jedna vakcina, protiv bilo koje bolesti, ne omogućava potpunu zaštitu. Ove vakcine protiv Covid-19, mogu sprečiti teške kliničke oblike bolesti. Zaštita kod Sinofarmove je 75%, ostale od 80 do 90%. Pojedinci su nas pitali zašto da se vakcinišu kada već postoje lekovi protiv Kovida. Ti lekovi su,još uvek, u eksperimentalnoj fazi ispitivanja. Uvek je bolje sprečiti, nego lečiti. U najvećem broju slučajeva imunizacija pruža zaštitu i omogućava dobar odgovor organizma u susretu sa virusom, pa oboleli prođe sa lakšom kliničkom slikom. Retko se dešava da vakcinisani dožive teži oblik bolesti, ili da dođe do smrti, ali to zavisi od mnogo faktora i stanja organizma, počev od prevelikih stresa i premora, do toga da osoba nije znala za neko oboljenje koje je imala.”

Tok oboljenja Covid – 19 nije predvidiv, pa je, tim pre, bolje obaviti imunizaciju, kao jedan od preventivnih vidova zaštite. Ali, i vakcinisane osobe i dalje moraju primenjivati i ostale primarne
mere zaštite, poput upotrebe higijenske zaštitne maske, održavanja fizičke distance, redovnog pranja ruku mlakom vodom i sapunom.

Povodom činjenice da su u SAD počeli testiranje vakcine na uzrastu beba starijih od šest meseci, dr Gavrilović objašnjava da se granica oboljevanja spušta na sve mlađe uzraste, a da se starije osobe više čuvaju i ne izlažu rizicima.

Na pitanje da li postoje osobe koje uopšte ne smeju da se vakcinišu protiv Covid-19, dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo objašnjava da svaki pojedinac treba da se posavetuje sa svojim lekarom.

Svaku osobu treba pojedinačno sagledati. O tome treba odlučiti sa ordinirajućim lekarom. Svaka bolest ima svoje faze jačanja i stagnacije, tako da npr. u slučaju hroničnih bolesnika ili obolelih od autoimunih bolesti, treba prvo razgovarati sa svojim lekarom. Najbolje će proceniti trenutno opšte zdravstveno stanje svog pacijenta. Takođe, vakcinacija je dozvoljena za trudnice, u konsultaciji sa ginekologom,” kaže dr Gavrilović, podsećajući da pre svake aplikacije, osoba na vakcinacionom punktu razgovara sa dežurajućim lekarom i da tu mogu pitati sve pojedinosti.

Istovremeno, naznačava da između primanja vakcina protiv Covid-19 i vakcine protiv sezonskog gripa, treba da prođu dve do tri sedmice. Nakon preležane bolesti, radi vakcinisanja protiv korone, treba sačekati minimum četiri sedmice, kaže specijalista epidemiologije dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje, uz podsećanje da će Zavod za javno zdravlje Valjevo održati interaktivne tribine sa zaposlenima u svim preduzećima i ustanovama radi otklanjanja svih nedoumica u pogledu Kovod – 19.