19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Valjevac Bojan Milutinović prvi doplivao, a Matija Vukosavljević osvojio Bogojavljenski Časni Krst (video)
Bogojavljenje-Plivanje-Gradac-vladika-valjevski-Isihije-i-Matija-Vukosavljevic-izneo-krst-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Valjevac Bojan Milutinović prvi doplivao, a Matija Vukosavljević osvojio Bogojavljenski Časni Krst (video)

Autor 19/01/2024

Časni Krst ove godine je osvojio Bojan Milutinović, a čast da iznese Krst iz vode ovegodine pripala je 22-godišnjem Valjevcu, Matiji Vukosavljeviću koji treći put učestvuje na duhovno – viteškoj manifestaciji Plivanje za Bogojavljenski Časni Krst, koju Eparhija valjevska po 13. put priređuje kod Berkove brane na reci Gradac u Valjevu.

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog, Gospodina Isihija, na današnji praznik Bogojavljenje 2024. na Gradcu, na duhovno – viteškoj manifestaciji  Plivanje za Časni Krst bilo je 95 učesnika, uključujući dve žene, a najstariji plivač je u sedmoj deceniji života. Svi učesnici su proglašeni pobednicima, kako bi bio naglašen duhovno – viteški karakter manifestacije.

Obeležavanje praznika krštenja Gospoda Isusa Hrista počelo je molitveno Svetom Liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog. Nakon osveštavanja bogojavljenske vodice, formirana je litija koja je prošla valjevskim ulicama od, drugog po veličini domaćeg, Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog do brane na Gradcu, jednoj od najhladnijih reka u Srbiji. Prema tradiciji, učesnici duhovno – viteške manifestacije na reci Gradac, u organizaciji Eparhije Valjevske, plivaju 33 metra u čast i pomen na Hristove godine života do vaskrsenja.

Pre početka programa sve prisutne je pozdravio gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, poželevši srećan praznik.

Prema rečima Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog, Gospodina Isihija, prema crkvenom predanju prvo su osvećene vode u crkvenim portama, a potom i reke Gradac.

I ovde je čitava voda Gradca osvećena. Smisao toga jeste da se time osvećuje ceo svet. Ako osveštate živu vodu, onda se osvećuje cela priroda i pomaže nam da i mi živimo svetim životom.

Plivanje za Krst je simbolično plivanje kroz te životne stihije i naporne podvige, da se dođe do Krsta Gospodnjeg, koji je spasenje i osvećenje. Zato ovi mladi ljudi u ime čitavog naroda to rade i tako se svi zajedno spasavamo. Hvala Bogu, dosta je mlađih i malo starijih ljudi.

Želim svima da čestitam praznik Bogojavljanja i da se svi zajedno, sa ovim mladim ljudima, spasavamo u podvigu u crkvi. Bog vas blagoslovio! – rekao je Episkop valjevski, Gospodin Isihije.

Matija Vukosavljević

Do Časnog Krsta na Bogojavljenje 2024. godine prvi je doplivao Bojan Milutinović, a iz vode ga je izneo Matija Vukosavljević.

Ovde zaista nije bitno ko je koje profesije, koliko ima godina. Ovde učestvuje onaj ko veruje u Boga, pre svega, ko može da podnese. Uopšte nije bitno ko je pobednik, bitno je da se ispoštuje događaj, poručio je vidno uzbuđen Matija Vukosavljević neposredno po isplivavanju, primetivši da je tokom plivanja u vodi bilo prijatnije.

Inače, uz kišu i susnežicu, temperatura vazduha u Valjevu kreće se oko nula stepeni.

U okviru manifestacije priređen je prigodan kulturno – umetnički program uz nastup Valjevaca, profesora muzičke kulture, Marka Tomića – tenora i gitariste, Luke Jezdića.