19/04/2024
Najnovije vesti
Sneg-zima-noc-Peti-puk-nokturno-19-01-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Zahlađenje sa snegom

Autor 19/01/2024

Večeras i sutra zahlađenje sa snegom, u nedelju suvo i hladno vreme, najavljuje RHMZ.

Večeras oblačno i osetno hladnije, u većem delu sa snegom, na jugu i istoku Srbije sa kišom, koja će u kasnijim večernjim satima i u toku noći preći u sneg uz istovremeni prestanak padavina na severu. Očekuje se mestimično stvaranje manjeg snežnog pokrivača, prognozira Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

U subotu, 20. januara, na severu ujutro razvedravanje, ponegde uz umeren mraz, a tokom dana pretežno sunčano. U ostalim krajevima oblačno, na jugozapadu, jugu i istoku sa snegom uz formiranje, a na visokim planinama povećanje visine snežnog pokrivača.

Na jugu i jugoistoku Srbije očekuje se 5 do 10 cm, lokalno i oko 15 cm, a na planinama do 30 cm snega. Posle podne i uveče prestanak padavina.

Jutarnja temperatura od -5 na severu do +1°C na istoku, najviša od -1 na jugu do +3°C na severu. U toku noći suvo uz delimično razvedravanje.

U nedelju, 21. januara, suvo sa dužim sunčanim intervalima, ali hladno vreme.

Jutarnji marz će na severu i zapadu Srbije biti najizraženiji u nedelju i ponedeljak, 21. i 22. januara, kada se očekuju minimalne temperature ispod -5° C. Na jugu i istoku zemlje mraz će biti najjači u ponedeljak i utorak, 22. i 23. januara, kada su prognozirane minimalne temperature od -10 do -5° C, lokalno i niže.

Dnevna temperatura početkom naredne sedmice u porastu. Usled topljenja snega u toku dana i zaleđivanja mokrih površina u noćnim satima, očekuje se i poledica, upozorava RHMZ.