13/07/2024
Najnovije vesti

VALJEVSKI STRONGMEN

Autor 14/10/2021

Bogdan Vuković je na prvi pogled jedan sasvim običan momak iz komšiluka. Pristojan, vaspitan, ljubazan, malo buckast za svoje godine, i ni po čemu se ne razlikuje od svoje generacije. Samo na prvi pogled. Sve gore navedeno istinito je, ali je on ipak sušta suprotnost svojim vršnjacima, jer se bavi ekstremnim sportom i za to se u Valjevu malo zna. Gotovo ništa.

Bogdan je strongmen i to juniorski prvak Srbije, i treći strongmen Srbije u seniorskoj konkurenciji. I to kao najmlađi učesnik.

Oni koji manje prate sport zapitaće se čime se on zapravo bavi Strongmen je teškoatletski sport novijeg datuma, koji se sastoji od sledećih disciplina:prevrtanje gume težine od 400-500 kg, povlačenje kamiona od 8 do 12 tona, podizanje balvana od 100 kg i teže, podizanje vučice od 70 kg jednom rukom…

” Počeo sam sa svojim drugovima da idem u teretanu sa 14 godina, i ubrzo sam se izdvojio podižući veće težine od njih, a istovremeno sam sam na stranim televizijama počeo da gledam međunarodna takmičenja Stronmena, i odmah mi se svideo ovaj sport. Sa 17 godina sam počeo da vežbam, a sa 18 sam prvi put nastupio u Boru, uz veliku podršku starijih takmičara i zauzeo deveto mesto, zaljubivši se u ovaj sport”, priča Bogdan gotovo u jednom dahu. “Od tada sam dva puta uzastopno postao juniorski prvak države, a ove godine sam nastupio i u seniorskoj konkurenciji u Knjaževcu i zauzeo treće mesto u Srbiji. To je veliki ispeh jer sam kao najmlađi bio bolji od mnogih starijih i iskusnijih takmičara. U ovaj sport se ulazi sa 24-25 godina, a ja sam očigledno malo poranio”, uz osmeh nam priča ovaj snažni momak.

“Potrebna je dobra sportska podloga za bavljenje ovim zahtevnim sportom, najpre u bodi bildingu, power-liftingu, rvanju, a ja sam direktno ušao bez velikih priprema što je baš rano za ovaj sport. Nisam imao nikakvog trenera, sam sam sve učio , a nedavno smo otvorili klub moj otac i ja. Strongmen klub “Vojvoda Vlatko Vuković” je novo ime na valjevskoj sportskoj sceni, pa ako ima zainteresovanih za ovaj sport, evo prilike da ih pozovem da se jave i dođu na vežbanje”, kaže Bogdan.

“Vežbam u kućnoj teretani i na poligonu ispred kuće, a moje bavljenje privuklo je i moje drugare. Đorđe Kerkez se već takmičio ove godine u Boru i Knjaževcu, a imamo još drugara koji sa nama treniraju, pa se nadam da će se naredne godine i oni sa nama takmičiti kada budu spremni. Moji naredni planovi su vezani za nastupe na inostranim takmičenjima, trebao sam i ove godine, ali je zbog virusa Corona sve pomereno, ali sledeće godine na redu su Bugarska i Mađarska za početak. Inače, treninzi su veoma naporni i dugi. Traju po četiri sata, sa kratkim pauzama između”, objašnjava valjevski supermen.

” Ja sam do sada uspeo da povučem kamion od 13 tona, na bendžu sam dizao 205 kg težine, iz mrtvog dizanja sam uspeo da podignem 300 kg, iz čučnja 265 a na ramenima 145 kilograma”, kaže Bogdan.

Ovaj sport je najpopularniji na istoku Srbije gde se i održava i najviše takmičenja, ali šampion i najjači čovek Srbije dolazi iz Kikinde i zove se Vladimir Bulatović, koji je deveti na svetskom nivou. Valjevo bi sledeće godine trebalo da bude po prvi put organizator ovoga takmičenja.

Pored konstantnog treniranja Bogdan Vuković redovno posećuje crkvu u Pričeviću, gde uz pomoć sveštenika Raše Vićentijevića obnavlja duhovnu snagu za koju kaže da je neophodna.

Ovaj mladić rešio je da posle završene ekonomske škole sport bude njegova profesija. Snagu neophodnu za velike napore prilikom treninga i takmičenja nalazi i u specijalnom načinu ishrane. Doručak se sastoji od 10-15 jaja, dnevno jede kilogram junećeg mesa a unosi dnevno i 7.000 kalorija i mnogo ugljenih hidrata u organizam. Plan je da u narednom periodu svoju tešinu poveća na 140 kilograma, jer sada ima 127, a ako napravi svetsku karijeru i veću od 150 koja je neophodna za vrhunske rezultate.

Nema sumnje da će se o Bogdanu Vukoviću narednih godina, ako nastavi sa marljivim radom i treninzima, čuti i van granica Srbije.