17/04/2024
Najnovije vesti
14-11-2022-Visokogorci-u-Rumuniji-poziraju-sa-zastavama.jpg Objektiva.rs Valjevo

VALJEVSKI VISOKOGORCI ZA VIKEND OSVOJILI KARPATE

Autor 14/11/2022

Članovi Sportsko planinarskog udruženja “Visokogorci” iz Valjeva, boravili su u Rumuniji na Karpatima, gde su osvojili vrhove Moldoveanu i Vistea Mare, oba viša od dve i po hiljade metara nadmorske visine. Ovaj poduhvat su ostvarili proteklog vikenda, od 11. do 13. novembra.

Ekipa u sastavu Vladimir Nikolić, Ivan i Radovan Todorić i Srećko Avramović ispenjali su najviše vrhove Rumunije i Fagaraša, Moldoveanu 2.544 metara nadmorske visine i susedni vrh,Vistea Mare 2.527 mnv, treći po visini u Rumuniji i na masivu Fagaraša i Karpata u ovom delu Evrope.

Početna tačka odakle su počeli ekspediciju, dolina Stana lui Burnei se nalazi na 1400 metara nadmorske visine, južno od Fagaraša i Moldoveanua, udaljena oko pet kilometara, tako da su uspon počeli u petak, 11. novembra oko podneva, priča Nikolić, koji se planinarenjem bavi već 33 godine.

“Negde na prilasku glavnom grebenu, sačekala nas je snežna granica, ogromno nevreme praćeno jakim vetrom i snežnim padavinama, tako da je dalji uspon bio nebezbedan i opasan po članove. Zbog toga smo prenoćili na obodu jezera Triangular u šatoru, privremenom bivku odmah ispod glavnog grebena Fagaraša i njegovih najviših vrhova Moldoveanua i Vistea Mare. Ekipa se spremila i za ovaj scenario, tako smo bili opremljeni, noć smo proveli u šatorima na velikom minusu, i nevremenu koje se tek pred zoru smirilo.

Sutradan, dočekalo nas je lepo vreme i omogućilo bezbedan uspon na vrhove. Na uspon smo krenuli oko 10 časova, puštajući jednu ekipu iz Rumunije pre nas. Oni su posle penjanja prvog vrha Vistea Mare, procenili da je dalji uspon za njih preveliki zadatak i vratili su se nazad.

Posle nekih 45 minuta uspona po zaleđenim stenama, popeli smo prvi vrh na grebenu, Varful Vistea Mare, visok 2.524 mnv, treći vrh po visini u masivu Fagaraša i Rumunije. Kratko zadržavanje, slikanje, odmor i brzo smo nastavili grebenom prema glavnom odredištu akcije.

Posle prelaska jedne opasne deonice na grebenu koja je osigurana lancima, kao prvi koji smo prešli tog dana, još nekih 15 minuta kasnije, ekipa je stigla na najviši vrh Rumunije i masiva Fagaraš, Varful Moldoveanu, visok 2.544 mnv.

Zavijorila se zastava grada Valjeva, zastava naše Srbije i zastava našeg kluba na Moldoveanu 12. novembra 2022. godine.

Prelep dan, obasjan Suncem dočekalo nas je na vrhu posle svih izazova i nevremena prethodnog dana i noći, a nešto kasnije pridružilo nam se još nekoliko ekipa iz Rumunije, Poljske i Češke. Uz nova poznanstva i nove poznanike, zadržali smo se na Moldoveanu skoro sat vremena, fotografisali, razgovarali o iskustvima planinara. Od ekipe Rumunije dobili smo na poklon zastavu njihove države.

14-11-2022-Visokogorci-u-Rumuniji.jpg Karpati Objektiva.rs Valjevo

Odmorni od teških vremenskih uslova na penjanju, ali ispunjena srca, upisali smo se u knjigu utisaka na vrhu, pozdravili naše nove poznanike i prvi krenuli da se spuštamo sa grebena, prema početnoj tački i našem prevozu,” priča Vladimir Nikolić, član valjevskih “Visokogoraca”. Naznačava da su ovu akciju planirali za septembar, ali povrede su ih sprečile da je tada realizuju. Ostali su uporni u nameri da osvoje Karpate i to su ostvarili proteklog novembarskog vikenda.

Prema Nikolićevim rečima, spus je trajao tri sata jer ih je stizao mrak i uz teške rance morali su biti pažljivi jer su se spuštali sa 2500 metara na 1400 metara u dolinu Stana lui Burnei.

Kratko zadržanje, odmor, pakovanje i povratak u Srbiju i Valjevo gde smo stigli sutradan ujutro, 13. novembra, isrcpljeni putem, ali zadovoljni i ispunjeni planiranim i ostvarenim zadatkom,” navodi Nikolić uz zahvalnost zbog podrške jer je akcija realizovana uz pomoć Grada Valjeva.

Prema rečima članova Sportsko planinarskog udruženja “Visokogorci” iz Valjeva naredna akcija je znatno zahtevnija u svakom pogledu jer planiraju da osvoje vrhove Kilimandžara.