22/07/2024
Najnovije vesti
Visokogorci na vrhu Piz Boe u Italiji jul 2022. godine Objektiva.rs Valjevo

VISOKOGORCI NA AKCIJI “DOLOMITI I JULIJSKI ALPI 2022.”

Autor 02/08/2022

Sportsko planinarsko udruženja Visokogorci Valjevo ovog leta održalo je akciju u Italiji i Sloveniji.

Prema rečima predsednika SPU Visokogorci, Vladimira Nikolića u sklopu redovnog godišnjeg plana aktivnosti krajem jula ove godine posetili su masiv Dolomita u severnoj Italiji i osvojili jedan od najlepših vrhova Piz Boe nadmorske visine od 3.152 metra.

“Među brojnim planinarima iz Španije, Portugala, Francuske, Nemačke i Kine, na vrhu Piz Boe zavijorila se i zastava našeg Valjeva. Put do jednog od najlepših vrhova Dolomita vodio nas je kroz lepe predele severne Italije i brojna turistička mesta, od kojih izdvajamo najpoznatiji italijanski olimpijski centar Kortina Dampeco.

Akciju smo nastavili takođe u Italiji, bliže Sloveniji, u zimskom centru Sela Nevea, gde smo u masivu Zapadnih Julijskih Alpi – masivu Kanina, ispenjali tri vrha: Monte Sart 2.324 metara nadmorske visine, Monte Sart Basso 2.319 metara i vrh Grubia visine 2.240 metara.

Boravili smo na visini od preko 2000 metara, često u okruženju alpskih divokoza. Put nas je dalje vodio i do divnih ledničkih jezera kao što je Lago di Predil, u neposrednoj blizini graice između Italije i Slovenije.

Poslednje dane jula i naše Visokogorske akcije, proveli smo u Sloveniji na Julijskim Alpima. Ispenjan je najviši vrh Slovenije i julijskih Alpi i nekadašnje SFR Jugoslavije – Triglav, visine 2.864 metara. Uspon je počeo iz doline Vrata, od Alaževog doma jednom od najlepših i najtežih staza, obnovljenim Bambergovom potom.

Visokogorci Valjevo na Triglavu u Sloveniji jul 2022 godine

Staza je izuzezno opasna i namenjena palninarima bez straha od visine i sa iskustvom, smer prati Triglavsku severnu stenu, počinje od Lukne preko Plemenice, vrhova Sfinga, Marbegne, Triglavske škrbine i izlazi direktno na vrh Triglava,” priča Nikolić.

Prema njegovim rečima, uspon su savladali za oko sedam sati, dok je spus trajao oko pet časova. Dužina staze u jednom pravcu je oko 11 kilometara, a polazna tačka je na visina od 1.015 metara. Uspešno su savladali visinsku razliku od 1849 metara.

“Najteža ocena za ferate B/C i C/D . Inače, ova staza je od strane Planinarskog saveza Slovenije proglašena je za najlepšu i najtežu planinarsku stazu u Sloveniji.

Dalje, put nas je vodio preko živopisnih predela Triglavskog narodnog parka, gde smo posetili najpoznatiji Slovenački vodopad – Peričnik, sastavljenog od dva slapa: gornjeg visokog oko 16 i donjeg slapa čija je visina oko 52 metra. Takođe, na prevoju Vršić posetili smo spomen kompleksa Ruska kapelica i Ruska cesta.

Prošli smo i živopisnu dolinu Trente i čuvenu reku Soču, gde smo posetili čuvene “Male” i “Velike Kotlove”. U dolini Soče, posetu smo završili u Slovenačkom zimskom centru Bovec. Takođe, na samom kraju članovi SPU Visokogorci posetili su Slovenački zimski centar Kranjska Gora, kao i čuvenu Ski letaonicu i zimski centar Planica.

Akcija je realizovana uz pomoć grada Valjeva, te im ovom prilikom zahvaljujemo na pomoći i podrsci,” navodi Vladimir Nikolić, predsednik Sportsko planinarskog udruženja Visokogorci iz Valjeva.