16/06/2024
Najnovije vesti
Koncert sećanje na Miki Jevremović FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti valjevo News Serbie kolubarski region

Veče sećanja na Mikija Jevremovića (video)

Autor 08/06/2024

Sada već tradicionalni koncert – omaž Mikiju Jevremoviću, u organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”, održan na Trgu pesništva okupio je veliki broj ljubitelja dobre muzike, pevača i muzičara.

Zoran Jevremović, Dule Lušin i Boris Bizetić za vreme koncerta

Ideja koja je najpre počela skromno, ali sa velikim odzivom i publike i muzičara, ovoga puta pokazala se izvanrednom. Po prvi put organizovana na trgu pokazala se kao pun pogodak. I iz godine u godinu podiže se nivo kako organizacije, tako i svega viđenog.

Ove godine organizatori su se potrudili da u Valjevo dovedu Borisa Bizetića koji je sve vreme koncerta u muzičkim pauzama brojnoj publici na sebi svojstven način, u razgovoru sa Zoranom Jevremovićem, Mikijevim bratom, pričao o pesmama koje je napisao za Mikija – a napisao je 34. Ostalo je istorija jer ih je Miki svojim glasom podigao na nivo koji će trajati dugo, dugo…

Jelena Jevreović za vreme koncerta

Miloš Žuća Smiljanić i Dule Lušin svojski su se potrudili da Valjevo ponovo živi Mikija. Za to što su uradili i ovoga puta potrebna je ljubav. Prema Mikiju i Valjevu. Pored Dula Lušinog nastupali su Jelana Jevremović, Zoran Jevremović, Srđan Lazić, Mila Pavlović u pratnji Darka Jovanovića, Dragi Ristovski sa članovima orkestra Aleksandrom Cakijem Dragojlovićem i Milovanom Milovanovićem, zatim Maja Ralić, Vladimir Selkov i Andrija Kalabić. Uz izvrsnu pratnju orkestra koji su činili Uroš Ranković na klavijaturama, Miško Milovanović na violini, Igor Doksas na gitari, Marko Tanasković na harmonici, Oliver Stanarević na bubnjevima i perfektan ton Žex sound iz Valjeva. Zapevao je i Boris Bizetić posle dugo vremena.

Dule Lušin prilikom nastupa

Pevali su i prisutni, neki su kroz pesmu proživljavali trenutke mladosti, pevali su i neki mladi ljudi koji su za Mikija čuli iz priča svojih roditelja, ili sa YouTuba. Kako god, gotovo dvočasovni koncert i ovoga puta realizovan je na visokom nivou, na opšte zadovoljstvo publike i poštovaoca muzike Mikija Jevremovića. O suzama na bini, ali i publici izlišno je govoriti. Emocije se nisu krile, a i zašto bi. Sećati se kroz njih pevača koji je proslavio Valjevo širom sveta i koji nikada nije prestao da bude Valjevac, nisu nikakva sramota, već čista emocija onih koji ga još uvek vole, pamte i poštuju.

Jelena Jevremović, ćerka Mikija Jevremovića nije krila emocije nakon koncerta:

“Nikada ne mogu da saberem utiske nakon koncerta. Ovde je bilo mnogo upletenih emocija, uvek kada dođem u Valjevo meni treba nekoliko dana da se sve slegne, ali ono što mogu da izdvojim je mešavina, miks nekih neverovatnih emocija, od prekomerne sreće, preko zahvalnosti, nedostajanja, tugu neću da spominjem zato što su ovo lepi momenti. Bukvalno dobijem krila kada dođem u Valjevo da bi poletela. Sve u svemu to su najpozitivnije emocije koje čovek može u sebi da poseduje. Ja sam to rekla i na bini, ja sam jedna jako spontana žena, mislim da je to stvar dnk, jer sam ja mini Miki, ono što mislim ja kažem, ono što osećam iznesem kroz pesmu. Ovo što danas Valjevo i Valjevci kojima sam bila okružena večeras rade kao omaž, odnosno sećanje i produžetak postojanja moga oca, to nikada niko drugi nije uradio. Moram reći, ja sam dete rođeno u Beogradu, ali negde mi srce ovde kuca pored Kolubare. Osećam se kao da sam se ponovo rodila, kao da sam Vaskrsla. Ovo je bila noć najlepša na svetu, prepuna emocija, pozitivnih vibracija i predivne muzike.”

U repertoaru brižljivo odabranih Mikijevih hitova našle su se i neke pomalo zaboravljene pesme, maestralno izvedene uz pratnju odličnog orkestra.