19/06/2024
Najnovije vesti
Groblje-vojnicko-kod-Novog-groblja-u-Valjevu-FOTO-Objektiva.rs

VELIKE ZADUŠNICE

Autor 17/02/2023

Sutra, u subotu, 18. februara 2023. godine su Velike zimske zadušnice. Crkva je četiri puta godišnje propisala posebne dane koji su posvećeni molitvi za umrle- zadušnice i uvek su u subotu, ali pokretnog datuma.

Ove godine zadušnice su u subotu, 18. februara (pred Mesne poklade – Velike zimske), 3. juna, (pred Duhove – letnje zadušnice), 7. oktobra – miholjske i mitrovske- jesenje 4. novembra.

Tada se izlazi na groblje, obavlja parastos ili pomen, osvećuje žito, prekađuje grob uz paljenje sveća za pokoj umrlih rođaka i prijatelja.

Na grob se iznose: sveća – simbol svetlosti Hristove, žito – simboliše smrtnost tela i besmrtnost duše u svetlosti Carstva nebeskog i crno vino – kao simbol Božjeg milosrđa kojim se leče rane greha. Sve ostalo je pomodarstvo. Crkveni velikodostojnici često upozoravaju da su tzv. gozbe na daćama, parastosima i zadušnicama potpuno neprikladne.

Običaj na Zadušnice je davanje milostinje, ali to treba učiniti na prikladan način uz poštovanje dostojanstva osobe kojoj se pruža. Istovremeno, davanje podrazumeva i duhovnu stranu, tako da kao poklon mogu biti i prigodne knjige, darovane pojedincima ili bibliotekama gde su dostupne velikom broju osoba.

Velike zimske zadušnice su u trećoj sedmici pred post i nedelja u kojoj su nazvana je „zadušna“.