15/04/2024
Najnovije vesti
Sretenje Gospodnje 15. februar prenosi Objektiva.rs iz Valjeva

SRETENJE GOSPODNJE

Autor 15/02/2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 15. februara, proslavljaju Sretenje Gospodnje i uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put u hram uvela novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Uvek je četrdesetog dana po Božiću, kada se proslavlja prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac.

Crveno je slovo u kalendaru i tada se ništa ne radi.

Prema narodnom verovanju, na Sretenje se susreću zima i leto. U nekim krajevima nazivaju i Obretanje. Stara narodna priča navodi da kada se sretnu, zima kaže letu: “Ti meni daješ gole i bose ljude,a ja tebi obučene”, na šta leto odgovori: „Ali se meni mnogo više raduju!“

Ukoliko na Sretenje osvane sunčan dan i medved izađe iz pećine pa vidi svoju senku, te se vrati u zimski san, zima će potrajati još šest sedmica.

Jedan od običaja na Sretenje je paljenje sveća jer su smatrali da plamen ima skrivenu moć da zaštiti kuću, zemlju i domaćina od udara groma, poplava, bolesti ukućana i stoke i drugih nedaća. Ukoliko na zapaljenoj sveći vosak curi u mlazićima i stvaraju se krupice, veruje se da će godina biti rodna.

Jedno od zanimljivih verovanja jeste da mlade devojke vode računa koga će prvo sresti na Sretenje, jer će im mladoženja biti baš takav, i prema izgledu i naravi.