17/04/2024
Najnovije vesti
Festival plesa u Valjevu Studio M

VII FESTIVAL PLESA

Autor 01/11/2021

U subotu je održan sedmi “Festival plesa IGRAJ, IGRAJ” u scenskim i urban plesovima. Učestvovalo je 11 plesnih škola i klubova iz Srbije.

Festival je revijalnog karaktera i cilj je predstavljanje mladih plesača i koreografa bez presije zbog plasmana, već radi prezentacije lepote plesa i benefita kojima doprinosi pravilnom rastu i razvoju mladih. U okviru programa nastupilo je 385 plesača različitih kategorija, od kojih su pojedini evropski i svetski šampioni i vicešampioni.

Zbog epidemiološke situacije Festival je održan u segmentima sa pauzama. Organizator sedmog Festivala plesa u scenskim i urbanim plesovima je baletska škola “Studijo M”, uz pokroviteljstvo Grada Valjeva i prijatelje manifestacije.

“Za Dijanu”
U znak sećanja na nedavno preminulu Dijanu Kozarski, balerine Viva Dance Academy iz Novog Sada, kluba sa kojim je sarađivala, posvetile su joj koreografiju “Za Dijanu” koju su izvele na Festivalu igre u Valjevu.

Dijana Kozarski, je rođena 1965. godine; prve baletske korake naučila je 1976. u Valjevu, na tečaju baleta pri Domu kulture kod Vlaste Ćetković. Dijana Kozarski ostvarivala je izuzetne uspehe, višestruko nagrađivana prima balerina Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu gde, nakon baletske karijere, radi kao asistent koreografa i repetitor sa igračima. Od 2004. je docent i redovni profesor na katedri za glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Do 2019. radila je kao nastavnik klasičnog baleta i istorijskih igara u Prvoj baletskoj školi u Banja Luci.

Podsećamo, Dijana Kozarski je, pre dve godine, otvorila Festival igre u Valjevu.