26/05/2024
Najnovije vesti

“VILA ZIDA GRAD”

Autor 19/09/2021

Scenski prikaz lirskih narodnih pesama, pod nazivom “Vila zida grad” izveden je na velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo, u adaptaciji i režiji Katarine Vićentijević.
Naša poznata glumica, Valjevka, Katarina Vićentijević, u saradnji sa učenicama osnovnih i srednjih škola, kao i polaznicama Škole glume i kulture govora, pripremila je scenski igrokaz prema motivima pesama, prvenstveno lirske narodne poezije.

Sa stanovišta mentora projekta “Vila zida grad” Katarina Vićentijević naznačava da ju je, pored želje za očuvanjem domaće tradicije i kulturne baštine, povela i misao da savremenim mladim osobama približi život i položaj žena u davnoj prošlosti jer u programu učestvuje 12 devojaka.

Mislim da se, po pitanju kulturne baštine od modernog načina života, a posebno života mladih ljudi uz tehnologiju, koja je neophodna, gura u zapećak nešto jako bitno. U ovom trenutku, za mene je to bila narodna lirska poezija. Sa obzirom da ima i jedna balada, znači lirsko – epska posezija. Takođe, i želja da im na neki malo moderniji način, a da ostane u tom etno duhu, dočaram lepotu lirike. Naravno, bilo je na početku nepoznanice i smeha, bilo im je sve to malo strano, ali kada je sve počelo da se sklapa, baš su uživale i same su davale neke ideje.

Katarina Vićentijević sa učesnicama projekta “Vila zida grad” na velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo

Nakon odgledanog igrokaza nameće se utisak da je Katarina Vićentijević ostvarila prvobitnu zamisao, premostila vekovima razdvojene životne stilove i stavove, i uspela u svojoj nameri – da mlade devojčice i devojke proniknu u duh prošlosti i shvate tradicionalne vrednosti našeg naroda. Istovremeno, one su, svojim recitalima i scenskim pokretima usklađenima sa pratećom etno muzikom, savršeno prenele lirske motive narodne kulturne baštine, ostavljajući snažan emotivni utisak na prisutne u publici.

Prema rečima Katarine Vićentijević, mentora projekta “Vila zida grad” u predstojećem periodu, tokom oktobra, sa učesnicama su u planu razgovori o važnosti narodne poezije, kao i o običajima, zatim simbolici kao veoma bitnom elementu narodne kulturne baštine, čime će predviđen program u potpunosti biti ostvaren.

Pored učesnica i Katarine Vićentijević, za uspeh programa “Vila zida grad” zaslužne su, takođe mlade i uspešne Valjevke, violinistkinja, Galina Đorđević i Andriana Gavrilović Đorđević, profesorka dikcije i glume u Beogradu.
Inače, scenski prikaz “Vila zida grad” je jedan od izabranih projekata na konkursu za kulturu finansiranih od strane Grada Valjeva.