30/05/2024
Najnovije vesti
Noć muzeja 14 maj 2022 Moderna galerija naslovna FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs vesti News Serbie

IGRA MEMORIJE I PROMOCIJA MONOGRAFIJE U MODERNOJ GALERIJI

Autor 02/08/2022

Promocija monografije o stvaralaštvu Dragoslava Živkovića, kao i igra memorije tematski posvećena slikaru Ljubi Popoviću, planirani su u Modernoj galeriji tokom predstojećih Tešnjarskih večeri.

U petak, 5. avgusta 2022. godine, od 19 i 30, biće predstavljena monografija o stvaralaštvu Dragoslava Živkovića.

Čine je autorski tekst Dragana Jovanovića Danilova, izvodi iz tekstova književnika, likovnih kritičara i teoretičara Stojana Bogdanovića, Miodraga Pavlovića, Nebojše Bradića, Branka Kukića, Đorđa Kadijevića i drugih, poezija Miroslava Todorovića i Tomislava Mijovića inspirisana slikama Dragoslava Živkovića. Monografija sadrži detaljnu biografiju umetnika i prvi put izrađen i stručno obrađen kataloški pregled dela, autora Milene Milošević Micić.

Urednice monografije su: Milena Milošević Micić i Dušica Živković. Monografija je objavljena 2020. godine u izdanju Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Moderna-galerija-Zivkovic-21-05-2022.jpg

O monografiji će govoriti: Dragan Jovanović Danilov, autor teksta; Milena Milošević Micić, autor i urednik; Milan Živković, direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac i Dragoslav Živković, umetnik.
Predstavljanje monografije prati projekcija dokumentarnog filma „Dragoslav Živković“, autora Miloša Jeremića u trajanju od 16 minuta iz 2020. godine. Autor projekta je Milena Milošević Micić, istoričarka umetnosti, muzejska savetnica Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Inače, izložba crteža “Ljudi (od) senke” Dragoslava Živkovića je otvorena u Modernoj galeriji Valjevo 21. maja i traje do 21. avgusta 2022. godine.

U nedelju, 7. avgusta, od 18 do 22 časova, biće održana radionica u igri memorije sa temom Ljube Popovića.

Tim povodom, u pozivu iz Moderne galerije je navedeno:

“Kroz igru i zabavu, deca podstiču svoju imaginaciju, povećavaju sposobnost slučanja, ali razvijaju i kognitivne sposobnosti, što će imati velikog uticaja i na budući razvoj. U oviru ove radionice deca će imati priliku da kroz igru obrate pažnju na različite periode Ljube Popovića.

Moderna galerija igra memorije Noć muzeja maj 2022

Svako od nas je u nekom periodu života igrao igre memorije. Bez obzira na to da li je u pitanju ukrštenica ili povezivanje karata, sve su to igre za koje je memorija važna. Na taj način, deca razvijaju ključne životne sposobnosti.

Igra memorije može poboljšati i druge funkcije mozga, poput pažnje, koncentracije i fokusa. Igra memorije daje prostora razvoju kritičkog mišljenja i pomaže deci da obraćaju pažnju na detalje. Igra memorije može poboljšati vizuelnu percepciju. Uz mnoge igre ovog tipa, koje su fokusirane na prepoznavanje razlika ili povezivanje sličnih pojmova, deca poboljšavaju vizuelnu diskriminaciju (sposobnost razlikovanja pojmova).

Ideja je da kroz ovu radionicu deci prostor galerije bude zanimljiv i primamljiv za novu posetu. Danas deca žive brzo i ne pamte mnogo informacija te bi kroz ovu radionicu morali da se koncentrišu na umetničko stvaralaštvo Ljube Popovića i ujedno se zabave”.

Program 35. Tešnjarskih večeri