21/06/2024
Najnovije vesti
Valjevski-pokret-otpora-logo-VPO-oktobar-2022-godine.jpg

VPO: “KOCKA JE BAČENA!”

Autor 16/12/2022

U saopštenju za javnost Udruženje građana Valjevski pokret otpora navodi:

“Poštovani sugrađani,

pre nekoliko dana u Parku “Pećina” izvršena je seča drvoreda duž Ulice Majora Ilića što je izazvalo veliko uznemirenje javnosti. Tim povodom, dana 14. 12. 2022. godine, saopštenje za javnost izdalo je preduzeće “Agrorazvoj – valjevske doline”, koje gazduje šumama Grada Valjeva.

Navedeno saopštenje predstavlja običan populistički pamflet, kojim su samo potvrđene sumnje građana da se radovi u Parku “Pećina” izvode protivno odredbama Zakona o šumama. Dakle, radi se o običnoj hajdučiji tako svojstvenoj ovoj vlasti! Direktna posledica takvog nezakonitog postupanja je činjenica da će stabla iz najvećeg i najstarijeg gradskog parka završiti u osečinskim mašinama za mlevenje peleta.

Pozivanje preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline” na nekakve zahteve JP “Puteva Srbije”, privatne elaborate i naloge inspekcije nema nikakvo uporište u zakonu. Svi navodi iz tog saopštenja imaju za cilj da, jeftinim i ispraznim frazama o brizi za bezbednost građana, prikriju jedan istinski zločin nad prirodom. Nakon svega iznetog sasvim je jasno da ti hajduci revitalizaciju Parka “Pećine” shvataju kao obično krčenje obala duž seoskih puteva i ništa više od toga! Skoro dve godine ova vlast nasrće na Park “Pećinu” uz flagrantno kršenje zakona.

Zakonom o šumama, ali i nizom drugih zakonskih i podzakonskih propisa iz ove oblasti, vrlo jasno su definisani okviri u kojima se sprovodi proces revitalizacije parkova i park – šuma.

Podsećamo, neophodno je prethodno doneti dva strateška dokumenta. Prvi dokument koji mora biti donet je desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom “Osnova gazdovanja šumama Grada Valjeva” i to od strane Skupštine Grada Valjeva, a na koji saglasnost mora dati i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na osnovu tog dokumenta, pristupa se donošenju godišnjih programa gazdovanja šumama pod nazivom “Program gazdovanja šumama Grada Valjeva”, koji donosi preduzeće “Agrorazvoj – valjevske doline”, kome je Grad Valjevo poverio gazdovanje valjevskim šumama. Svaka radnja koja se sprovodi u šumama i park – šumama na teritoriji našeg grada mora biti predviđena navedenim strateškim dokumentima, pa tako i bilo kakva seča stabala u Parku “Pećina”.

Više puta smo javno postavili pitanje – kada su ovi navedeni dokumenti doneti od strane nadležnih organa? Odgovor na ovo pitanje građani Valjeva nisu dobili. Samim tim, svako postupanje preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline”, bez prethodno donetih navedenih strateških dokumenata, predstavlja zločin bez presedana, čije posledice imamo priliku da vidimo na licu mesta!

Apelovali smo i upozoravali na nesagledive štetne posledice njihovog postupanja, podnosili smo prijave nadležnim organima, ali ova vlast je definitivno rešila da potpuno uništi Park “Pećinu”, to je sada više nego očigledno i van svake sumnje.

Možemo slobodno reći da se ovde više ne radi samo o njihovoj nestručnosti, neznanju, finansijskim malverzacijama već o otvorenoj mržnji prema svemu što predstavlja istoriju, srce i dušu ovog grada! Na putu njihovog rušilačkog pohoda našao se i Park “Pećina” za koji je svaki građanin Valjeva sudbinski vezan, a čija stabla oni nazivaju “drvnim otpadom”, koja će nakon što ih iskasape prodavati u bescenje.

Pošto je jasno da ova vlast neće stati dok ne završi svoj bestidni pir i kako znamo da živimo u državi u kojoj je sistem do temelja uništen svaki dalji razgovor sa njima je završen, a nama kao građanima ne preostaje ništa drugo nego da sami stanemo na crtu zlu i da ih po svaku cenu sprečimo da ostvare svoj pakleni plan!

Kocka je bačena!” navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost Valjevskog pokreta otpora.