16/06/2024
Najnovije vesti
Dan-protiv-duvanskog-dima-31.-maj-FOTO-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-News-Serbie-kolubarski-region

„Zaštitimo decu od duvanske industrije“

Autor 04/06/2024

Pod sloganom „Zaštitimo decu od duvanske industrije“ patronažna služba Dom zdravlja ZC Valjevo, Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Medicinska škola obeležili su 31. maj – Svetski dan protiv duvanskog dima.

U Medicinskoj školi je održano predavanje “Prevencija pušenja” za učenike prve godine, sa akcentom na njihovom osnaživanju da se odupru vršnjačkom pritisku za konzumiranje duvana. Zatim je na Gradskom trgu oko 13 časova kada je najviše prolaznika, organizovana akcija sa edukativnom izložbom, podelom promomaterijala i anketiranjem građana.

Slavica Filipović, strukovna sestra–specijalista javnog zdravlja Patronažne službe Doma zdravlja Valjevo naglasila je da su poruke povodom Svetskog dana bez duvana pre svega okrenute mladom naraštaju, školskoj deci i omladini.

– Imamo podatke da se, nažalost, prva cigareta proba još u nižim razredima osnovne škole, a to postaje model dokazivanja kod učenika od petog do osmog razreda. Najnoviji izazov je povećana je upotreba elektronskih cigareta. Moramo napomenuti da svaka cigareta smeta i da u duvanskom dimu ne postoji nijedna korisna materija. Sve su apsolutno štetne i imaju dalekosežne posledice. Najčešća oboljenja kod uživalaca duvanskog dima su kardiovaskularna, zatim respiratornih organa, a veliki rizik je i za nastanak malignih oboljenja.

Zbog toga radimo promotivne preventivne aktivnosti cele godine, od Nacionalnog dana 31. januara pa do decembra, odlaskom u vrtiće, škole i fakulete. Sprovodimo preventivne preglede kod odrasle populacije i radno aktivnog stanovništva, kroz podelu vaspitno-zdravstvenih brošura, predavanja, izložbe, kreativne radionice i individualno savetovanje.

Pneumofitiziološka služba ZC Valjevo decenijama unazad je radila kroz Savetovalište za odvikavanje od pušenja, što je jako značajno. Postoji slogan „Jeste teško, ali nije nemoguće prestati biti pušač“. Nekada ljudi nemaju dovoljno snage, ne mogu da se odupru ovoj bolesti zavisnosti, kako je klasifikovana, ali svaki pojedinac treba da zna da pomoć može naći u zdravstvenim ustanovama i kod zdravstvenih radnika kroz sve pobrojane vidove podrške.

Sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić kaže da partnerske ustanove i organizacije, kao i svake godine, pokušavaju ne samo da budu zdravstveno edukativne, već i aktuelne.

– Ovo je bolest zavisnosti čiji se dijapazon s godinama širi. Nekada smo imali duvan kao najveću pretnju, odnosno nikotin i sve derivate koji se nalaze u cigareti, ali sada imamo elektronske cigarete čije negativne efekte još uvek ne znamo, zbog kratkog perioda upotrebe.

Ono što je loše, a što možemo da prepoznamo, to je tendencija rasta upotrebe, pogotovo kod mlade populacije. Sa stanovništa korporacija koje ih prodaju jasno je da je to regrutacija novih korisnika, ali sa stanovišta javnog zdravlja to je prilično sporna stvar jer imate rast u EU od 12,5 posto u učeničkoj poulaciji, naspram dva posto kod odraslih. Ako na sve to dodamo da oko 37 miliona dece uzrasta 12-15 godina puši to su podaci koji apsolutno donose nemir svima nama koji pokušavamo da svaku zajednicu učinimo zdravijom i bezbednijom.

Šta možemo da uradimo u skladu sa novim informaciama? Pa možemo da razgovaramo sa učenicima o rizicima, o njihovim nedoumicama, da ih ohrabrimo da kažu NE, kao što smo u Medicinskoj školi sa đacima prve godine razgovarali kako da se odupru vršnjačkom pritisku, da ne mora svaka stvar koju mladosti nosi da se proba, kako da razumeju da je ulaganje u zdravlje investiranje u izvesnu budućnost. To su diskusije koje ne donose crno-bele odgovore i zato zahtevaju kontinuiranu edukaciju – naglašava Tomić.

Volonteri Crvenog krsta i učenici Medicinske škole na Gradskomtrgu su anketirali sugrađane o njihovim životnim navikama, sa posebnim osvrtom na konzumiranje duvana.