15/07/2024
Najnovije vesti
Dvoriste-publika-21-06-2022-Maticna-biblioteka-Ljubomir-Nenadovic-Valjevo-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo

“ZAVIČAJNI KNJIŽEVNI AGAPE” U BIBLIOTECI

Autor 29/07/2022

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva kontinuirano priređuje primamljive i aktuelne programe za poštovaoce književnosti.

Ovog leta sjajnim naslovima i gostima Biblioteka je privukla pažnju znatne publike u Dvorište, gde su potom, priredili raznovrsne programe za decu.

Radi predstojećeg letnjeg festivala valjevska Biblioteka je pripremila jednako interesantan i sadržajan program, saznajemo od direktorke, Violete Milošević.

Violeta Milošević Brankovina Matična biblioteka Ljubomir Nenadović foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

“Biblioteka od ove godine organizuje novi programski ciklus tokom Tešnjarskih večeri pod nazivom „Zavičajni književni agape“, promovišući autore i stvaralačke tokove valjevskih umetnika, sa željom da ih više približimo zajednici.

Publici ćemo predstaviti sedam programa, od čega šest književnih i jednu izložbu fotografija. Mislimo da zavičajno umetničko stvaralaštvo, naizgled sve prisutno, zavređuje veću pozornost publike, koja često nije upoznata sa njenim potencijalima.

Biblioteka-program-za-TV-2022.jpg

Nekoliko autora će ove godine predstaviti svoje nove knjige, biće razgovora i o dugogodišnjim stvaralačkim dometima pojedinaca i udruženja, a ceo ciklus započinjemo otvaranjem izložbe fotografija u Muzeju zavičajnih pisaca, pod nazivom „Više od igre“, autora Sretena Pantelića, koja će trajati tokom „Tešnjarskih večeri“, ali i nakon završetka ove manifestacije.

Biblioteka u svom fondu poseduje i kontinuirano nabavlja publikacije i drugu građu u vezi sa zavičajnim stvaralaštvom, formirajući jedinstvene kolekcije, koje, za razliku od drugih u svojim fondovima, trajno čuva i baštini za buduće generacije.

Ove zbirke su interesantne lokalnim, ali i drugim istraživačima, a u budućnosti će predstavljati pouzdan izvor informacija o ukupnom kulturnom životu Valjeva.

Organizovanje ovog programskog ciklusa ima za cilj da, između ostalog, doprinese i podizanju kvaliteta ovog zavičajnog resursa u Biblioteci”, navodi direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva, Violeta Milošević za Objektiva.rs.