28/02/2024
Najnovije vesti
Zavod za javno zdravlje Valjevo foto Dragan Krunic oktobar 2021 godine Objektiva.rs Valjevo

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PRATI KVALITET VAZDUHA

Autor 22/10/2022

U protekloj sedmici koncentracija PM10 česica 19. i 20. oktobra bila je iznad graničnih vrednosti 63,7 i 52,9 mikrograma po kubnom metru, dok su se ostali parametri kretali u dozvoljenim granicama, beleži Zavod za javno zdravlje Valjevo.

Inače, krajem sedmice Gradska uprava je potpisala ugovor sa Zavodom za javno zdravlje za praćenje aerozagađenja u Valjevu, počev od 1. novembra 2022. godine.

Kako saznajemo, prema Ugovoru, Zavod za javno zdravlje Valjevo pratiće kvalitet vazduha u lokalnoj mreži. To podrazumeva praćenje zagađujućih materija sumpor dioksida (SO2), natrijum dioksida (NO2) i čađi. Merne stanice su na lokacijama valjevskih vrtića: Kolibri, Pčelica, Bubamara, Vidra, kao i u dvorištu Osnovne škole Sestre Ilić; u dvorištu Zavoda je mereno mesto gde prate koncentracije PM10.

Podaci u noći između petka, 21. i subote, 22. oktobra 2022. godine; vrednosti kvaliteta vazduha u svakom satu možete pratiri i zahvaljujući iRevolucija i XEco Ekstremna ekologija na Objektiva.rs

U skladu sa ugovornim obavezama, planirano je da Zavod izrađuje mesečne izveštaje sa mišljenjem lekara specijaliste higijene sa tumačenjem rezultata sa zdravstvenog aspekta uz preporuke za potrebne mere, koje će dostavljati Gradskoj upravi Valjevo. Takođe, dostavljaće i informacije o dnevnim koncentracijama PM10 čestica i parametara koji su premašili granične vrednosti, uz vremensku distancu od 48 sati, koliko je potrebno vremena za uzimanje uzoraka, merenje i obradu rezultata.

Ukupna vrednost ugovora je oko 2.500.000 dinara za praćenje kvaliteta vazduha tokom svih 365 dana u godini.