24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • „Zavrni rukave“ na Dan planete
Akcija-Kreni-promeni-Zavrni-rukave-na-Dan-planete-Zemlje-22-april-2023-u-Srbiji-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

„Zavrni rukave“ na Dan planete

Autor 21/04/2023

U brojnim državama sveta volenteri kroz različite akcije obeležavaju Dan planete Zemlje. Tim povodom, udruženje „Kreni-proeni“ organizuje akciju pod nazivom „Zavrni rukave“ u subotu, 22. aprila, od 12 časova.

Obeležavanju Dana planete su se priključila brojne organizacije i pojedinci, tako da će akcija čišćenja biti održana u 146 mesta širom Srbije.

U Valjevu i okolini je na lokacijama u: Vladike Nikolaja 33, na Vidraku i u Vujnovači na Povlenu.

Prema navodima organizatora: „Samo preko naše platforme preko 600 vas se prijavilo da učestvuje, što je zajedničkim naporima dodalo nekih 40 lokacija. Ali nije dovoljno da imamo lokacije!

Sada nam trebate svi vi, da svako za sebe donese odluku i pojavi se na jednoj od ovih lokacija. Ponesite svoje rukavice, kese i idemo zajedno da očistimo našu zemlju korak po korak! Hvala vam što ste preuzeli inicijativu!

U ta dva sata nećemo očistiti sve, ali ćemo još jednom dokazati da udruženi možemo šta god poželimo, a svi želimo čistiju i zdraviju Srbiju.“

Zvanično obeležavanje Dana planete Zemlje je počelo 1992. godine kada je na Konferenciji UN o okruženju i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj su učestvovali predstavnici brojnih vlada i nevladinih organizacija, usklađen program za promociju održivog razvoja. Na predlog vlade Bolivije 2009. godine, Skupština UN je 22. april proglasila za međunarodni Dan planete Zemlje.

Uoči Dana planete, generalni sekretar UN, Antonio Gutereš je rekao da je potreban “kvantni skok” u klimatskim akcijama kako bi porast temperature bio limitiran na 1,5 stepen Celzijusa. Već smo svedoci ekstremnih vremenskih prilika, a naučnici upozoravaju da bi prosečne temperature, na globalnom nivou, mogle da dostignu rekordne vrednosti ove ili sledeće godine.

Sve lokacije na kojima se održava akcija „Zavrni rukave“ u Srbiji OVDE.