19/06/2024
Najnovije vesti
Valjevski-filmski-susreti-2022-zavrseni-dobitnici-i-Pesa slikar član žitija -urucene-nagrade Objektiva.rs Valjevo prenosi vest i foto

ZAVRŠENI DEVETI VALJEVSKI FILMSKI SUSRETI

Autor 21/12/2022

Deveto izdanje Valjevskih filmskih susreta pod sloganom “Sada je pravo vreme” završeno je u nedelju, 18. decembra, uručenjem nagrada, nakon čega je usledila projekcija filma Posle zime reditelja Ivana Bakrača.

Ove godine u takmičenju za dve nagrade prikazano je 14 ostvarenja iz Srbije i regiona. Nagradu Mladi autor koje se ove godine dodelila najboljem reditelju dobio je reditelj filma Krotki, Jovan Dimoski. I ove godine se žiri sastojao od umetnika iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelja Zoran Đorđević i fotografa i snimatelja Dušan Đorđić i Nenad Stevanović. Oni su dodelili novčanu nagradu reditelju, a sliku Miodraga Pešića Peše su odlučili da dodele glumici Aniti Ognjanović. Specijalno priznanje žirija dobila je i glumica Iva Milanović za film Animus Milice Spasojević.

Pored ostalog, u obrazloženju odluke je navedeno: “Bilo je izuzetno teško izabrati ovogodišnjeg pobednika. Ali, bilo je zadovoljstvo pogledati i shvatiti da pored toga što naš Valjevski festival uporno raste i pretvara se u odraslo biće, svake godine imamo sve bolje filmove. Ne samo tehnički, do savršenstva napravljene, već i priče koje su pre svega znakovi upozorenja na sadašnjost koja nas vodi u krajnje neizvesnu budućnost. Naši mladi filmski autori postaju sve više budni i primećuju stvarnost, pa te priče i emocije sjajno prenose na bioskopsko platno. Kad kažem “naši” neizostavno mislim i na drage kolege iz današnnjih država koje su nekada bile “Od Vardara, pa do Triglava.”

Nije skromno reći da su ove godine svi autori pobednici. Pravila nalazu da ipak odredimo jedan film, a to je “Krotki” Jovana Dimoskog. To je upravo taj filmski ispričan znak koji nas upozorava na sadašnjost koja nas vodi u lošu budućnost. Znak koji bi mogao da bude i demantovan ako bi vecina od nas promenila pre svega sebe. Film koji obavezno treba svako od nas da pogleda i razmisli.”

O dobitniku nagrade Slobodan Golubović Leman za najbolji film odlučivao je žiri: producentkinja iz Hrvatske Sabina Krešić, glumica Maja Šuša i dramaturg Dragan Nikolić. Predstavnica žirija Maja Šuša je u ime žirija na ceremoniji uručila nagradu reditelju Jovanu Dimoskom za film Krotki.

Tim povodom je, pored ostalog, navedeno: “Film koji je ostavio najjači utisak na žiri uspeo da uradi ono što ne uspevaju i neki dugometražni filmovi. Dramaturgija je jasna i precizna, likovi su razvijeni, upečatljivi, od najamnje sporedne role do glavnjaka. Fotografija, bilo da je dnevna, mada je u većini filma to noćna fotografija, bilo da je u eksterijeru ili enterijeru vrloje puna i nabijena. U montažnom postupku svaki rez je na mestu i bez greške, sve u svemu utisak koji je ovaj film ostavio na žiri je takav da deluje kao da se ne radi o studentskom filmu već o ekipi koja iza sebe ima mnogo više iskustva i znanja. Sve ovo bilo bi od manjeg značaja da film “Krotki” nema mnogo više na značenjskom nivou jer govori nam o novim izgubljenim mladim generacijama. O predgrađu koje je naša realnost, naša suština i naša sudbina.”

Na festivalu su u revijalnom programu prikazani filmovi Heroji radničke klase Miloša Pušića Heroji Gorana Nikolića, Usekovanje Siniše Cvetića, Punim plućima Radislava Jovanova Gonza, Rampart Marka Grbe Singha, Kristina Nikole Spasića i Posle zime Ivana Bakrača.

Osim ovih, prikazan izbor krathih eksperimentalnih filmova mladih autora, glavni program je propraćen muzičkim nastupima u MMF Avanturi bendova Keni nije mrtav i Proto tip, na zatvaranju DJ UV.

Festival organizuje udruženje VAKUM uz podršku Ministarstva kulture i Grada Valjeva, a u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Modernom galerijom i MMF Avanturom.