28/02/2024
Najnovije vesti
pokazna združena vežba u Tehničkoj školi u Valjevu Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

ZDRUŽENA POKAZNA VEŽBA SPASAVANJA U TEHNIČKOJ

Autor 23/03/2022

Danas je na terenu u Tehničkoj školi u Valjevu održana združena pokazna vežba “Spasavanje ugroženih i povređenih lica u tehničkim intervencijama u saobraćaju”.

Uz učenike saobraćajnog smera srednje Tehničke iz Valjeva, radi autentičnosti, u vežbi su učestvovali pripadnici MUP-a Odeljenja saobraćajne policije i Vatrogasne brigade Valjevo, Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja, volonteri Crvenog krsta Valjevo i učenici Medicinske škole “Dr Miša Pantić”.

Događaj su otvorili učenici odeljenja III 9, Dunja Milinković i Stefan Gajić, uvodnim izlaganjem o preventivnom delovanju radi izbegavanja saobraćajnih nezgoda, uz akcentovanje ponašanja učesnika u saobraćaju.

Pripadnici MUP-a Sektora za vanredne situacije – vatrogasno spasilačkog bataljona Valjevo izvršili su pokaznu vežbu spasavanja povređenih izvlačenjem iz oštećenih automobila, postavljenih na terenu tako da je prikazan sled postupaka spasavanja iz prevrnutog vozila, koje su pripadnici Vatrogasne brigade isekli, kao i povređenih u sudaru putničkog vozila i bicikla.

Povodom vežbe, profesorka Rajka Šarčević, pomoćnik direktora Tehničke škole Valjevo naglašava da je primarni cilj združene vežbe edukacija i preventivno delovanje na mlade kao učesnike u saobraćaju i podizanje nivoa obučenosti i spremnost na adekvatno reagovanje u okolnostima neželjenih događaja uz prikaz koordinacije rada među službama na terenu:

“Ova združena vežba daje mogućnost da učenici područja rada Tehničar drumskog saobraćaja u najkonkretnijim i najobjektivnijim uslovima, vide šta se dešava kada se dogodi jedna saobraćajna nezgoda i koji je sled i tok različitih operacija koje treba preduzeti.

Veliki je gubitak svakog mladog života i jedan od ciljeva ove pokazne vežbe je da učenicima ukaže na sve teškoće i prepreke na koje mogu naići kao učesnici u saobraćaju,” rekla je profesorka Rajka Šarčević, napominjući da će snimak vežbe biti upotrebljavan i kao nastavni materijal.

https://www.youtube.com/shorts/salZ_CMeopo

Pored obrazovnog karaktera združene vežbe “Spasavanje ugroženih i povređenih lica u tehničkim intervencijama u saobraćaju” ovaj događaj istovremeno predstavlja i primer kvalitetne saradnje dve srednje škole iz Valjeva, Tehničke i Medicinske.

Pored učenika koji su posmatrali vežbu tokom bezmalo dva sata, koliko je trajala, dešavanja su izazvala interesovanje i sugrađana koji su jednako pažljivo gledali pokaznu vežbu u Tehničkoj školi u Valjevu.