30/05/2024
Najnovije vesti
Savez 90/Zeleni Srbije Beograd Valjevo Srbija trener Lešnjak

“ZELENI” O ZEMLJIŠTU

Autor 06/12/2021

Savez 90/Zelenih Srbije želi da podseti da se širom planete, 5. decembra obeležava Svetski dan zemljišta, koji je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila 2013. godine.

Obeležavanjem ovog značajnog ekološkog datuma želimo da istaknemo značaj očuvanja i održivog upravljanja zemljištem, koji za čovečanstvo predstavlja glavni izvor hrane, a koji se usled industrijskih, rudarskih, poljoprivrednih  i drugih mnogobrojnih aktivnosti svakim danom sve više zagađuje i uništava.

“Ovogodišnji međunarodni dan se obeležava pod sloganom:  „Zaustavite salinizaciju zemljišta, povećajte produktivnost zemljišta“  kako bi se skrenula pažnja na globalni problem zaslanjivanja zemljišta, koje je najčešće rezultat nepravilnog navodnjavanja.

Salinizacija preti da ugrozi plodnost  i kvalitet zemljišta, poljoprivrednu proizvodnju i njenu održivost u sušnim predelima, koja je dodatno narušena i klimatskih promenama.

Iako se u Srbiji navodnjava manje od 3% obradivog zemljišta, zbog
posledica klimatskih promena koje se negativno održavaju na prinose, potrebe za navodnjavanjem, kao najefikasnijom agrotehničkom merom u borbi protiv suše, konstantno rastu.”

Zeleni u Srbiji opominju da Svetski dan zemljišta u našoj državi prolazi u senci dešavanja oko najavljenih rudarskih radova u Jadru i u okolini Loznice. Savez 90/Zelenih Srbije apeluje da je ovog trenutka jedino pravo rešenje uvođenje Moratorijuma na litijum u dolini Jadra i Bora, koji će biti na snazi sve do završetka svih geoloških, rudarskih i posebno ekoloških studija procene uticaja na životnu sredinu, pored ostalog navedeno je u saopštenju stranke Savez 90/Zelenih Srbije.