19/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • 1010 SLOBODNIH MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA
orica-Jocic-nacelnica-SU-Kolubarskog-i-macvanskog-okruga-29-06-2022-kzn-u-Poljoprivrednoj-skoli FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

1010 SLOBODNIH MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA

Autor 30/06/2022

Načelnica Školske uprave Kolubarsko – Mačvanskog okruga, dr Zorica Jocić održala je konferenciju za novinare povodom završetka nastave u školskoj 2021/22. godini, kao i polaganja završnog ispita i upisa učenika u prvi razred srednje škole.

Prema njenim rečima, u prethodna tri dana učenici osmog razreda polagali su završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, potom matematike i juče kombinovani test. Od 714 učenika osnovnih škola u Kolubarskom okrugu, iz opravdanih razloga, sa polaganja u junskom roku izostalo je petoro đaka, koji će šansu imati u avgustovskom roku.

Inače, zbog bezbedonosnih razloga, završni ispit u Srbiji je polagan na 522 mesta. Na području Kolubarsko – Mačvanskog okruga polaganje male mature je održano na smanjenom broju lokacija, pojašnjava načelnica, dr Zorica Jocić.

U Valjevu su učenici završni ispit polagali na tri lokacije, u Šapcu na četiri i u Loznici na tri lokacije. U ostalim opštinama Kolubarskog okruga, bilo je na po jednoj, ukupno 22 lokacije za Školsku upravu. Svim učenicima su bili obezbeđeni uslovi koji omoogućavaju regularan tok sprovođenja završnog ispita,” kaže dr Jocić, uz zahvalnost svim pripadnicima Policijskih uprava Valjevo i Šabac, koji su izuzetno pomogli u svim procedurama, počev od preuzimanja testova.

“Testovi su, svakog dana, posle rada učenika, pakovani i dovoženi u Skening – centar za oba okruga. Ministarstvo nam je najavilo da će sledeće godine i Šabac i Loznica imati skening – centre. Ove godine je sve funkcionisalo, skenirani su radovi za 3.974 učenika Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

Preliminarni rezultati završnog ispita su 1. jula,

konačni rezultati su 5. jula.

Nakon toga sledi, po školama, popunjavanje i predaja Lista opredeljenja učenika, tzv. liste želja. Učenici mogu da iskažu 20 opredeljanja i pri tome treba da vode računa, ne samo o svojim željama, koje su jako bitne, ali moraju biti i realni. Učenici se raspoređuju prema broju bodova i željama koje su iskazali.

Dakle, veoma je bitno da učenici, i njihovi roditelji, budu realni prilikom popunjavanju liste, da ne bismo dolazili u situacije kada se izvrši raspoređivanje i kada je utvrđen konačan raspored, onda traže premeštaj u drugu školu ili na drugi obrazovni profil, a to Školska uprava ne radi i nema ovlašćenja. To ne smeju ni škole da rade,” naglašava načelnica.

Konačan raspored učenika po školama i obrazovnim profilima je 13. jula, potom je objavljivanje preostalih slobodnih mesta, tako da će 15. jula biti objavljen i raspored drugog upisnog kruga i 16. jula se deca upisuju u drugom roku.

U avgustovskom roku, 17, 18. i 19. avgusta, završni ispit će biti organizovan samo za učenike koji su sada bili sprečeni, petoro učenika, odnosno dvoje u Valjevu i troje iz Uba. Konačni rezultati biće poznati 22. avgusta, naznačava dr Zorica Jocić, i dodaje:

“Što se tiče konkursa za srednje škole u Gradu Valjevu, predviđeno je osam odeljenja u Tehničkoj školi, 240 slobodnih mesta, kao i prošle godine. Raspoređeni su u četiri obrazovna područja: mašinstvo i obrada materijala, građevinstvo i geodezija, saobraćaj i elektro – tehnika.

Što se Ekonomske škole tiče, oni imaju 180 slobodnih mesta, šest odeljenja, u dva obrazovna područja: ekonomija, pravo, administracija i trgovina, turizam, ugostiteljstvo.

Medicinska škola ima šest odeljenja, 180 slobodnih mesta, na zdravstvo i socijalna zaštita, i delatnost ličnih usluga – to su frizeri, odeljenje od 30 učenika.

Zatim, u Valjevskoj gimnaziji ima 214 slobodnih mesta jer specijalizovana odeljenja imaju po 20 učenika, tako da dolazimo do ove brojke.

U Poljoprivrednoj je takođe šest odeljenja, 180 slobodnih mesta, sve u okviru obrazovnog područja pojoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.

Muzička škola ima 16 mesta. Ove godine imaju po jednu klasu muzičkog izvođača, odnosno muzičkog saradnika,” rekla je načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga. dr Zorica Jocić, u pogledu slobodnih mesta za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Valjevu.

U opštinama Kolubarskog okruga, na Ubu, u Tehničkoj školi ima šest odeljenja, odnosno 180 mesta, dok je u Gimnaziji 60 slobodnih mesta, odnosno dva odeljnja. U Lajkovcu su četiri odeljenja, tj. 120 slobodnih mesta, u Ljigu su tri odeljenja sa ukupno 90 mesta za upis u prvi srednje. U Osečini i Mionici su po dva odeljenja, odnoso 60 slobodnih mesta, predviđenih za prvi razred srednje.

U Gradu Valjevu je za narednu školsku 2022/23. godinu na 714 učenika koji sada završavaju osmi razred osnovne, ima 1010 slobodnih mesta u srednjim školama u Valjevu jer se iz ostalih opština, najviše đaka upisuje u škole u centru Kolubarskog okruga.