28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • PATRIJARH PORFIRIJE POSETIO VALJEVO
Patrijah-Portfirije-u-Valjevu-29-06-2022-FOTO-Dragan Krunic Objektiva.rs

PATRIJARH PORFIRIJE POSETIO VALJEVO

Autor 30/06/2022

Povodom proslave trostrukog jubileja Svetog Vladike Nikolaja priređene u sredu, 29. juna 2022. godine, na poprazništvo Vidovdana, Episkop valjevski, Gospodin Isihije sa sveštenstvom valjevske eparhije i vernicima, dočekali su Njegovu Svetost Patrijarha srpskog, Gospodina Porfirija, u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Doček ispred novog Hrama u Valjevu

U čast dolaska srpskog prvojerarha, u novom Hramu služena je doksologija, kojom je načalstvovao starešina manastira Lelić, iguman Georgije, praćeno pojanjem horova Emanuil i Hadži Ruvim sa Vanjom Urošević i Milicom Stepanović Babamilkić.

Uz Patrijarha Porfirija u posetu Valjevu došlo je više arhijereja Srpske pravoslavne crkve koje su, uz Episkopa valjevskog g. Isihija i sveštenstvo, svečano dočekali gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, kao i predstavnici Vojske Srbije, privrede i ustanova Valjeva.

Patrijarh-Portfilije-u-Valjevu-u-setnji-iz-Hrama-sa-vladikom-Isihijem-29-06-2022-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs

Nakon svečanog dočeka, šetnje kroz grad, do Centra za kulturu gde je održana Svečana akademija u čast trostrukog jubileja Svetog Vladike Nikolaja, tačnije 140 godina od rođenja, 65 od prestavljenja i 30 od prenosa njegovih moštiju iz Libertivila (SAD) u rodni Lelić, besedu je održao Njegova Svetost Patrijargh srpski, Gospodin Porfirije, pri tome naznačivši svoje studentsko oduševljenje “divnim Episkopom Nikolajem i Justinom Popovićem”, koje je izrodilo ljubav prema valjevskom kraju, pored ostalog, rekavši:

Patrijarhov dolazak u Valjevo obradovao i najmlađe

Vi ste, dragi Valjevci, pravo nasleđe Svetog Nikolaja. Vi znate bolje nego mi kako peva Desanka koja nastavlja nikolajevsku poetiku, znate ko ste po zvonu što sa zadužbina nemanjićkih peva, po tome što vas pradedovi gledaju sa ikonostasa i što svaki u ruci drži hram; po tome što imate svetitelja, oca i deda i imate svetitelja za kuma,” rekao je Patrijarh srpski, Gospodin Porfirije, pri tome podsetivši da gde god da je govorio Sveti Vladika Nikolaj imao je jednu meru – reč Hristovu i ljubav prema ljudskom rodu:

Hristos i Njegovo jevanđelje bili su njegov sistem vrednosti, a taj sistem vrednosti jeste krstolika ljubav. Zato, kada nas neko pita šta mislimo o nekoj temi, nećemo govoriti iz svog uma, već jezikom Svetog Vladike Nikolaja, govorićemo umom Hristovim,” poručio je Patrijarh Porfirije.

Prethodno, pozdravljajući prisutne, Episkop valjevski, Gospodin Isihije je podsetio da je u životu Svetog Vladike Nikolaja sve duboko protkano promislom Božjim, i njegovo telesno rođenje, usnuće i prenos moštiju, i promisao je htela da budu jednako slavljeni:

“Želeći da se učvrstimo na putu kojim promisao Božja nastavlja da vodi brod naše Svetosavske Crkve, smatramo kao veoma važno da se stalno molimo i vraćamo Svetom Vladiki Nikolaju.

Molitveno proslavljanje Svetog Nikolaja od 2003. godine je postalo opšte liturgijsko proslavljanje širom naše Svete Crkve. Ipak,da se stalno nadahnjujemo delom Svetog Nikolaja primarni je zadatak za nas iz Eparhije valjevske.

Episkop valjevski, Gospodin Isihije

Stoga, važan je spomen i trud blažene uspomene arhijereja Milutina i Lavrentija, koji su započeli pripreme za obeležavanje ovog jubileja. Oni su, kao i njihov veliki prethodnik Vladika Jovan, sinovac Vladike Nikolaja, značajno doprineli da Sveti Nikolaj nikad ne prestane da živi u dušama i srcima vernog naroda ovog kraja.

Značajno je tome doprineo i Otac Justin, najglasniji među savremenicima koji su ga svrstali u red svetitelja Božjih. Zato su ove akademije postale nerazdvojivi deo našeg arhiva,” poručio je Vladika Isihije i poželeo dobrodošlicu Patrijarhu Porfiriju i svima koje je proslava jubileja Lelićkog Zlatousta.

Tom prilikom je za najbolju besedu u čast Svetog Vladike Nikolaja proglašen rad učenika Valjevske gimnazije, Mihaila Lekića.

U umetničkom programu akademije učestvovali su glumci, Nenad Jezdić i Viktor Savić, kao i muzički umetnici: Cane, Anton i Veronauksi, Grupa Luča, Milinko Ivanović, Pavlina Radovanović, grupa Nektarija iz Valjeva, Horovi Emanuil i Hadži Ruvim i Centar za negovanje tradicije i kulture Abrašević.