28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • 151. GODINA OD OSNIVANJA VALJEVSKE GIMNAZIJE
Valjevo Valjevska gimnazija foto Snežana Jakovljević Krunić

151. GODINA OD OSNIVANJA VALJEVSKE GIMNAZIJE

Autor 23/11/2021

U okviru obeležavanja 151. godišnjice od osnivanja Valjevske gimnazije, priređen je prigodan program.

Povodom Dana Valjevske gimnazije, večeras će biti održana Svečana sednica i planirana je premijerna promocija filma povodom obeležavanja jubileja škole.

Potom, u četvrtak, 25. novembra, u svečanoj sali Valjevske gimnazije, biće održan Otvoreni čas filozofije.

Sutradan, 26. novembra, biće obeležena slava Valjevske gimnazije, Sveti Jovan Zlatousti. Početak programa koji su pripremili učenici i profesori je od podneva. Prema očekivanjima, čin slave svojim prisutstvom će uveličati Episkop valjevski, gospodin Isihije.

Program će biti nastavljen i naredne sedmice. U ponedeljak, 29. novembra, u planu su filološki susreti: od 12 sati i 30 minuta je otvarenje izložbe školskih publikacija Valjevske gimnazije, od 13 časova sledi “Pesnički susret sa Matijom Bećkovićem” i od 14 časova predstavljanje Zbornika đačkih radova o Radovanu Belom Markoviću.

Prvog decembarskog vikenda, povodom proslave Dana Valjevske gimnazije, u subotu, 4. decembra, biće održan onlajn Integral kup, u organizaciji škole i Podružnice matematičara.

Ukratko, podsećanja radi, Valjevska gimnazija je osnovana 23. novembra 1870. kao Valjevska gimnazijska realka, koju je tada pohađalo 43 učenika. Zgrada u kojoj je smeštena Gimnazija izgrađena je 1906. godine.

Raskošno nasleđe Valjevske gimnazije sadržano je i u činjenici da su učenici ove škole bili Nikolaj Velimirović – Sveti Nikolaj Srpski, akademici: Desanka Maksimović, Branislav Petronijević, Živojin Perić, dr Gordana Babić Đorđević, dr Borislav Blagojević, Ljuba Popović, kao i Živorad Grbić, Adolf Lifka, dr Borivoje Stojković, Miloje Mića Orlović, Miodrag Miki Jevremović, kao i brojni savremenici.

Najnoviji primer uspeha bivših učenika Valjevske gimnazije koji svojim zaslugama stiču ugledna priznanja je da su na izbornoj skupštini SANU, održanoj početkom meseca, za dopisne članove Srpske akademije nauke i umetnosti izabrani pozorišni reditelj i pedagog, Dejan Mijač, u Odeljenje umetnosti, i redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, dr Miodrag Loma, u Odeljenje jezika i književnosti.