13/06/2024
Najnovije vesti
Ovčarska izložba Pričević vesti Valjevo Objektiva.rs FOTO Dragan Krunić

16. ovčarska izložba i festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću kod Valjeva

Autor 09/09/2023

U nedelju, 10. septembra u Pričeviću kod Valjeva je 16. ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja. Početak zvaničnog programa planiran je u podne uz kulturno umetnički program.

Za ovčarsku izložbu najavljeno je izlaganje oko 200 grla, prema čemu je ovaj kraj prepoznatljiv među odgajivačima, ali i stručnoj javnosti radi brojnih nagrada osvojenih na prestižnim poljoprivrednim sajmovima.

Najavljujući predstojeću manifestaciju, direktor “Agrorazvoja valjevske doline”, Goran Marjanović kaže da je reč o manifestaciji od izuzetnog značaja za poljoprivredne proizvođače, kao i za ceo valjevski kraj.

„Na ovaj način promovišemo ovčarstvo u valjevskom kraju. Podsećam, ove godine na Sajmu u Novom Sadu bili smo apsolutni šampioni u ovčarstvu sa izloženim grlima Ace Stanarevića. Očekivanja su da u Pričeviću budu prikazana najbolja grla.“

Predsednik Komisije za izbor grla za ovogodišnju Ovčarsku izložbu u Pričeviću je dr Radoslav Vujić koji  podseća da je odabrano dve stotine grla.

„Muška grla na izložbama prikazujemo pojedinačno, a ženska u kolekcijama. Najviše će biti grla u kategoriji odrasla ovca gde imamo 18 kolekcija, 90 grla. Zatim, šest kolekcija, 30 grla, u kategoriji mlađe ovce i pet kolekcija, 25 grla, u kategoriji dviske. Kada su u pitanju muška grla odabrano je šest odraslih ovnova, sedam mlađih i pet grla dvizaca. Ove godine imamo i jednu specijalnu nagradu. Proglasićemo i apsolutnog šampiona izložbe, dok za sve ostale kategorije imamo četiri nagrade,“ kaže Vujić, izrazivši nadu da će do naredne izložbe u Pričeviću biti bolji uslovi izgrađena dugo najavljivana nadstrešnica nad izložbenim prostorom.

Festival jagnjećeg pečenja Pričević Valjevo vesti Objektiva.rs FOTO Dragan Krunić
Festival jagnjećeg pečenja Pričević FOTO Objektiva.rs Dragan Krunić

Ovčarsku izložbu pratiti i festival jagnjećeg pečenja, podsetila je Snežana Birčanin: „Za sada je prijavljeno oko 70 takmičara, a imaćemo i prodajni deo sa narodnim radinostima i domaćim proizvodima. Moramo istaći da ove godine imamo tri puta više prijavljenih nego prošle godine što je i pokazatelj da smo prošle godine uradili pravu stvar što se tiče organizacije.“

Svečano otvaranje manifestacije je u 12 časova. Prema najavama organizatora, očekuju da će otvaranju prisustvovati ministarka poljoprivrede. U okviru manifestacije planirano je i Medicinsko selo.