27/02/2024
Najnovije vesti
Climathon-Valjevo-2022 Klimaton Valjevo Objektiva.rs

3. CLIMATHON VALJEVO 2022.

Autor 25/10/2022

U subotu, 29. oktobra 2022. godine, od 14 sati, organizacija iRevolucija priređuje treći Climathon Valjevo, u Art holu u Centru za kulturu Valjevo. Primarna ideja je ostvarivanje zajedničkog zaključka svih učesnika, uključenih u proces usvajanja odluka bitnih za poboljšanje kvaliteta vazduha u Valjevu, valjevskom kraju i šire.

Uz gradonačelnika Valjeva, Lazara Gojkovića, potvrđeno je učešće: Antoana Avinjona, programskog menadžera EU delegacije, Dejana Lekića iz xEcoa, Milenka Jovanovića iz NEA, eminentnih stručnjaka iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, kao i predstavnika partnerskih organizacija: BOŠ, CRTA, TIM42, Tvrđava i aktiviste iz Paraćina. Moderatorka događaja: Svetlana Radosavljević, savetnica za javne politike – Trag Fondacija.

14 časova – premijera dokumentarnog filma “Ima neko ko ne ćuti” u Bioskopu 85, o aerozagađenju u Valjevu, u trajanju od 70 minuta.

Film je priređen u produkciji iRevolucije u saradnji sa aktivistima i stručnim saradnicima, na osnovu istraživanja obavljanih između prošlogodišnjeg i predstojećeg, trećeg po redu “Climathon Valjevo 2022.”
Trejler dokumentarnog filma o aerozagađenju IMA NEKO KO NE ĆUTI je dostupan na linku https://youtu.be/nLAdz8gtLKA

15 sati i 15 minuta – Prezentacija Analize programa kontrole kvaliteta vazduha 2022-2023. /iRevolucija – Vladimir Radosavljević/

15 sati i 45 minuta – Prezentacija istraživanja o najvećem pojedinačnom zagađivaču u Valjevu /Građani Imaju Moć – aktivista Nemanja Jeremić, advokat/

16 sati i 15 minuta – Prezentacija istraživanja mladih – “Naše rešenje za aerozagađenje” /podmladak iRevolucije, učenici Medicinske škole “Dr Miša Pantić” iz Valjeva/

irevolucija-Gradani-imaju-moc-7-septembar-2022-koncert-povodom-Medjunarodnog-dana-cistog-vazduha

Pozivajući građane da prisustvuju premijernom prikazivanju dokumentarnog filma i proprate prezentacije, organizatori “Climathon”-a napominju:

“U 2020. godini nije bilo događaja, ali je naš Climathon rođen. U takvom ambijentu uspeli smo da dobijemo pažnju preko 600 posetilaca uživo u on-line režimu, dok ih je preko 400 naknadno pristupilo našem događaju.

Na drugoj organizaciji, održanoj u hibridnoj formi, uspeli smo da stvorimo polje za dijalog sa donosiocima odluka u Valjevu i napravimo korak više. Na događaju su učestvovali: gradonačelnik, predstavnici zdravstvenih ustanova iz Valjeva, aktivisti, predstavnici medija i OCD iz Valjeva.

iRevolucija ne poznaje granice kada je aktivizam u pitanju. Ovom prilikom, napravili smo 3 koraka više.

Prvi se odnosi na participaciju programskog menadžera EU delegacije, Antoana Avinjona. Drugi se odnosi na smelost kreiranja dokumentarog filma IMA NEKO KO NE ĆUTI kog ćemo premijerno prikazati na događaju i treći predstavljanje istraživanja u vezi sa aerozagađenjem u Valjevu.

Baš zato što rastemo, treba nam tvoja pomoć i participacija. Možda naše iskustvo pomogne tebi jer delimo istu sudbinu.”