12/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • 30. POETSKI KONKURS “DESANKA MAKSIMOVIĆ”
Valjevska gimnazija Valjevo Srbija Kolubarski okrug foto Dragan Krunić

30. POETSKI KONKURS “DESANKA MAKSIMOVIĆ”

Autor 03/02/2022

Valjevska gimnazija u saradnj sa Srpskom književnom zadrugom raspisale su 30. po redu poetski konkurs “Desanka Maksimović” za najbolju zbirku pesama učenika srednjih škola. U žiriju su književnici Matija Bećković, Dragan Lakićević i dr Vera Vaš, profesor književnosti.

Pravo učešća na Konkursu imaju svi redovni učenici srednjih škola na teritoriji Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i svih dopunskih škola naših državljana u inostranstvu.

Zbirka treba da sadrži najmanje 30 pesama. Pored toga, učesnici radove šalju u jednoj koverti, u tri otkucana i posebno povezana primerka, svaki potpisan šifrom, dok u posebnom, manjem kovertu prilaži upitnik, koji je sastavni deo ovog konkursa, zajedno sa potvrdom škole da je učesnik Konkursa redovan učenik. Taj manji koverat zalepiti, na njemu napisati istu šifru kojom su potpisane i zbirke i priložiti ga u veliki koverat sa tri primerka zbirke.

Zbirke treba da stignu na adresu: Valjevska gimnazija, 14000 Valjevo, Vuka Karadžića br. 3, sa naznakom “Za Poetski konkurs” najkasnije do srede 27. aprila 2022. godine do 20 sati.

Rukopisi se ne vraćaju autorima. Žiri 30. Poetskog konkursa “Desanka Maksimović” biće u sastavu: akademik Matija Bećković, pesnik; Dragan Lakićević, glavni urednik SKZ, književnik i dr Vera Vaš, profesor književnosti.

Stručni žiri dodeljuje Prvu, Drugu i Treću nagradu. Prva nagrada na konkursu podrazumeva štampanje zbirke pesama. Na osnovu utiska o prispelim radovima, članovi žirija mogu dodeliti i najviše tri specijalne nagrade.

Rezultati konkursa sa spiskom finalista, dvanaest učesnika koji budu odabrani u uži izbor, biće objavljeni na sajtu Valjevske gimnazije, a finalisti Poetskog konkursa biće lično obavešteni, najkasnije do 5. maja 2022. godine.

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, u planu je da finalisti konkursa i njihovi nastavnici, na dan rođenja Desanke Maksimović, 16. maja 2022. budu gosti Valjevske gimnazije. Program počinje u 11 sati poetskim časom “Desanki u čast” na Trgu pesništva u Valjevu, nastavak je u Brankovini na svečanosti uručenja Nagrade “Desanka Maksimović”. Istog dana, od 17 časova, u Valjevskoj gimnaziji, biće održano Svečano proglašenje pobednika 30. Poetskog konkursa i promocija prošlogodišnje pobedničke zbirke 29. Poetskog konkursa, Konstantina Filipovića, koji je nagradu dobio u trećem razredu Valjevske gimnazije, a sada je maturant filološkog smera Karlovačke gimnazije.

Više detalja na sajtu Valjevske gimnazije i putem mejlova: gimvaljevo@gmail.com ili poetskikonkurs2020@gmail.com .