13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • JOŠ PET DANA DO GODIŠNJEG MAKSIMUMA
Valjevo standard za PM koncentraciju čestica

JOŠ PET DANA DO GODIŠNJEG MAKSIMUMA

Autor 03/02/2022

Dozvoljeni godišnji maksimum koncentracije PM10 od 50 ng/m3, već u prvom mesecu tekuće godine, skoro da je prekoračen jer je u januaru zabeleženo 30 dana aerozagađenja.

Podaci sa mernog mesta u Zavodu za javno zdravlje, koje je u državnoj mreži mernih stanica, pokazuju prekoračenje PM10 čestica tokom 30 dana januara. Svega jedan dan Valjevci su udisali, uslovno rečeno “zdrav” vazduh, s obzirom da je koncentracija 18. januara bila ispod granične vrednosti. Međutim, ne mnogo.

Srednja mesečna koncetracija u januaru bila je više od dva puta prekoračena, a maksimim je dostignut 5. januara, kada je prekoračenje bilo čak pet puta veće.

Ostali parametri koje prate na mernom mestu u Zavodu za javno zdravlje Valjevo bili su ispod graničnih vrednosti, s tim da se koncentracija čađi približila graničnoj vrednosti.

Utešno, danas je moguće udahnuti punim plućima, potvrđuje i Biljana Mladenović, diplomirani fiziko – hemičar:

Malo optimizma – jučerašnji filter papir koji sam skinula sa aparata jutros je napokon “pobledeo” što znači da je došlo do pada koncentracija PM10, čemu je svakako doprineo jučerašnji i noćašnji jak vetar koji je “oduvao” zagađenje, a koji je, čini se, jedini spas za Valjevce u toku trajanja grejne sezone“.