25/05/2024
Najnovije vesti
Roditelji-Grad-organizuje-letovanje-za-decu-22-06-2022-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo

50 OSNOVACA IZ VALJEVSKOG KRAJA PRVI PUT IDE NA MORE

Autor 23/06/2022

U okviru Lokalnog plana akcije (LAP) za decu, Grad Valjevo je obezbedio 11 miliona dinara za finansiranje anktivnosti radi poboljšanja kvaliteta života najmlađih stanovnika valjevskog kraja.

Nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom COVID-19, besplatno letovanje je ponovo priređeno za osnovce, tako da već u subotu, 25. juna, na besplatno letovanje odlazi 50 dece iz osnovnih škola sa seoskog područja kojima je ovo prvi odlazak na more.

Takođe, sredstva su namenjena i za nabavku besplatnih udžbenika za učenike prvog razreda, dok od ponedeljka, 27. juna, počinje besplatna škola plivanja za 150 valjevskih prvaka na bazenima u SRC Petnica, podsetio je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, dodavši:

“Nema deteta koje se ne raduje odlasku na more i zato sam srećan što i ove godine Grad Valjevo, posle dve godine pauze, ponovo šalje na more pedesetoro dece. Na ovaj način želimo da omogućimo da što više dece uživa u letnjem raspustu i nauči da pliva. Grad Valjevo je obezbedio rekordnih 11 miliona dinara za sprovođenje Lokalnog akcionog plana za decu, kroz koji finansiramo besplatno letovanje, udžbenike, školu plivanja.

Verujem da će sve mere koje kao Grad preduzimamo, pomoći porodicama sa decom koje se nalaze u lošijem materijalnom položaju. Verujem da će deca uživati u lepom letovanju u Čanju i da će poneti najlepše uspomene sa mora,” pored ostalog rekao je gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, na sastanku sa roditeljima osnovaca koji uskoro polaze na letovanje.

Gradonačelnik Gojković i predsednik Komisije za implementaciju LAP, Rstić

Predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu Grada Valjeva, Radoica Rstić, je rekao da će deca na letovanju u Čanju boraviti osam dana, u hotelu “Zlatibor” uz obezbeđen pun pansion. Dva miliona dinara su izdvojena za letovanje, preko turističke agencije Rekreativa, koja je dobila posao na javnoj nabavci i sa kojom je, i u prethodnom periodu, ostvarivana uspešna saradnja.

“Pedesetoro dece je izabrano isključivo iz seoskih škola, uzrasta od četvrtog do sedmog razreda osnovne škole. Vodilo se računa da iz svih osam seoskih škola bude određeni broj dece. Jedan od kriterijuma je bio da dete prvi put odlazi na more. Drugi kriterijum je da dete potiče iz materijalno ugrožene, odnosno na ivici ugrožene porodice. Moram da kažem da ovo nisu deca iz socijalno ugroženih porodica, jer su to deca sa seoskog područja, čiji roditelji nisu primaoci socijalne pomoći. Njihovi roditelji imaju prihode, ali ne mogu da obezbede da svoje dete vode na more i zbog svojih prihoda, ali i zauzetosti zbog sezonskih i seoskih poslova. Nisu u mogućnosti da ostave stoku i svoje poljoprivredno gazdinstvo i da vode decu na more, iako su neki u materijalnoj mogućnosti da to urade. Zbog toga tu decu nema ko da odvede na more i to je najvažnija podrška koju je grad Valjevo opredelio kroz ovaj plan“, rekao je Rstić.

Pri tome pojašnjava da je odlazak na more finansiran isključivo za deci sa seoskog područja, a ne i za decu iz grada.

“Neke druge programske aktivnosti, koje smo ovim Lokalnim planom akcije za decu organizovali, dostupne su deci iz grada, kojoj su i inače dostupne mnoge aktivnosti koje grad finansira iz projekata, a nisu deci sa sela, jer su udaljeni i ne mogu da dođu i učestvuju u njima.“

Zahvalio je na saradnji Centru za socijalni rad, preko koga je odabrano troje dece iz socijalno ugroženih porodica, koja su zamenila decu iz sela, koja su zbog bolesti odustala od letovanja. Takođe, i na podršci Policijskoj upravi Valjevo, jer su brzo obezbedili pasoše za decu koja odlaze na letovanje u Crnu Goru.

Obezbedili smo i notara, koji je došao u Gradsku upravu i posle ovog sastanka roditelji će potpisati saglasnost da deca mogu da pređu granicu. Sve smo to uradili da bi smanjili broj dolazaka roditelja u grad. Za roditelje koji su ispunjavali uslove po Zakonu o socijalnoj zaštiti sa seoskog područja, njima smo obezbedili jednokratnu pomoć od 12 hiljada dinara za troškove pripreme odlaska dece na more. Osim vađenja putne isprave, treba nabaviti kupaći, šorc, majicu, papuče, treba da ostane toj deci nešto i za sladoled,” rekao je Radoica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu Grada Valjeva.

S obzirom da sva deca prvi put idu na more i da su skoro svi neplivači, Grad Valjevo je obezbedio da sa decom, pored dve nastavnice i pedijatra, idu i dva profesora fizičkog, koja će im biti instruktori i učiti ih da plivaju.

Roditelji-i-deta-Grad-organizuje-letovanje-22-06-2022-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo.
Roditeljski sastanak povodom odlaska dece na letovanje preko LAP Grada Valjeva

Prema rečima Mirjane Kićanović iz Bačevaca sada se mnogo teže živi na selu, radovi su veliki, a zarada odlazi na račune. No, raduje se jer je razredna izabrala njenu ćerku za letovanje preko LAP Grada Valjeva. “Jedva čekam da stignem na more, da vidim kako je to. Razredna je rekla da idemo na letovanje u Crnu Goru i da tamo budemo dobri i da se lepo družimo,” priča Zorica, učenica Osnovne škole “Dragoljub Ilić” iz Dračića.

Imamo četvoro dece i nikada nismo imali vremena da vodimo decu na more. I materijalna situacija je takva da se baš i ne može ići. Na more ide najstarija ćerka i zahvaljujemo se puno Gradu što su ovo organizovali“, rekao je Darko Omerović iz Popučaka, jedan od roditelja čije dete je izabrano za letovanje u Crnoj Gori iz fonda LAP Grada Valjeva.

Porodica Krstić iz Lelića izražava zahvalnost jer, i pored petoro odraslih članova domaćinstva, njihovo troje dece tokom leta nisu išla na more. Bave se ratarstvom, voćarstvom i stočarstvom, uglavnom za sopstvene potrebe. Obaveze su obimne, i prema rečima 38-godišnje Zlatije, ni ona ikada nije išla na more, ali se veoma raduje jer je ćerka, koja završava sedmi razred osnovne škole, izabrana za letovanje u Čanju, zahvaljujući programima Lokalnog plana akcije za decu Grada Valjeva.

Porodica Ćebić iz Donjih Leskovica ima dvoje dece, a na letovanje ide jedno: “Mi živimo na selu i nemamo vremena da ih vodimo na more. Sad je sezona radova i ne možemo sve to da ostavimo. Deca nisu bila na moru i stvarno se zahvaljujemo Gradu što su ovo organizovali,” rekla je Marina Ćebić iz Donjih Leskovica.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

“Život socijalno osetljivih populacija stanovništva”

podržanog od strane Grada Valjeva

FOTO Dragan Krunić