16/06/2024
Najnovije vesti
Dan-maline-2013-u-Brankovini-foto-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo

„61. Dan maline“ krajem meseca u Brankovini

Autor 19/06/2023

Ovogodišnja manifestacija „Dan maline“ planirana je za nedelju, 25. jun 2023. godine u Brankovini.

Program počinje od 10 časova, uz priređivanje mini sajma poljoprivrednih mašina, opreme i materijala. Prateća dešavanja su turnir u malom fudbalu i takmičenje u pripremi kotlića. Od11 sati i 30 minuta je svečano otvaranje manifestacije uz kulturno – umetnički program i proglašenje najboljeg uzgajivača maline i uručenje nagrada. Takođe, planirano je predavanje Savetodavne stručne službe, u sali biblioteke. Potom, od podneva, na programu su Seoske olimpijske igre, najavio je na danas održanoj konferenciji za novinare, Saša Jeftić, predsednik Mesne zajednice Brankovina.

Prema rečima Svetislava Markovića, direktora Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo, za sada je odabrano oko 25 učesnika i ove godine će, u više kategorija, ocenjivati maline na ovogodišnjoj manifestaciji, počev od kvaliteta, najboljeg, kao i najvećeg proizvođača, zatim mladih malinara.

Dan maline 2013 malina u korpicama FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

„Moje kolege voćari su još uvek na terenu. Biramo najbolje poljoprivredne proizvođače malina u Kolubarskom okrugu, tako da će biti interesantna izložba. Pozivam sve zainteresovane da dođu i podrže ovu manifestaciju, jer program je izuzetno bogat i bilo bi šteta to propustiti.

Pored ovogodišnje nepopularne cene maline, još uvek je znatan broj poljoprivrednih gazdinstava, pogotovu na višim nadmorskim visinama, živi i svoju egzistenciju vezuje za malinu. Tako da  Poljoprivredna stručne službe Valjevo, i sve službe koje se bave poljoprivredom, imaju interes da pomažu ovakve manifestacije i rad samalinarima, i stručno usavršavanje poljoprivrednih proizvođača je jedan od prioriteta“, rekao je Marković.

Marko Jovanović iz Sportskog saveza Valjevo, pozvao je sugrađane da posete Dan maline i najavio raznovrsan sadržaj za Seoske olimpijske igre i nadmetanje učesnika u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i drugim disciplinama.

Najava 61. Dana maline: Marko Jovanović, Saša Jeftić i Svetislav Marković

„Tradicioonalno ciklus Seoskih igara započinjemo u Brankovini, jer je to istorijsko mesto. Ove igre i služe da čuvaju tradiciju srpskog naroda, tako da nam je drago da tu održavamo takmičenje kod naših dobrih domaćina. Ove godine, Seoske olimpijske igre idu u malom izmenjenom formatu. Dozvolićemo i pojedinačno učešće zainteresovanih ljudi, koji će moći da se oprobaju u tradicionalnim disciplinama. Nakon toga, mi ćemo te bodove zbirno sabirati ko je iz kog sela i na taj način, na kraju leta, dobićemo listu i na kraju svih turnira ćemo imati učesnike  na finalu na Stavama. To smo uradili zato jer imamo neka manja sela, koji ne mogu da okupe ekipu od 10 do 15 takmičara, tako da mislimo da ćemo na ovaj način privući još neke zainteresovane“, rekao je Jovanović.

Predsednik MZ Brankovina zahvalio je svima koji su pomogli održavanje ovogodišnje, 61. po redu, manifestacije „Dan maline“. Organizator manifestacije je Turističko društvo „Ljuba Nenadović“, a generalni pokrovitelj Grad Valjevo.