24/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Dragan-Krunic-LAP-besplatno-letovanje-2023.

LAP Valjevo: Besplatno letovanje za 50 osnovaca

Autor 20/06/2023

Grad Valjevo je iz budžeta izdvojio 13,2 miliona dinara za realizaciju programa Lokalnog plana akcije za decu. Suma od 2.700.000 je opredeljena za besplatno letovanje za 50 osnovaca sa seoskog područja koji prvi put odlaze na more. Takođe, u okviru LAP-a planirana je nabavka besplatnih udžbenika za prvake, kao i škola plivanja i zimovanje za najuspešnije učenike, naznačio je gradonačelnik Valjeva.

Planirano je da osnovci, uzrasta od četvrtog do sedmog razreda, provedu osam dana u Čanju, u hotelu gde im je obezbeđen pun pansion. Polazak je 29. juna. Ove godine za letovanje je izdvojeno 2.700.000 dinara i biće realizovano preko turističke agencije „Rekreativa“, izabranoj putem javne nabavke.

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković

U okviru organizacionih priprema, priređen je sastanak sa roditeljima i decom, kao i direktorima škola. O pravnoj regulativi putovanja dece i ostalim nephodnim detaljima obavestili su ih zamenik načelnika Gradske uprave Valjeva, Branka Rosić, predsednik Komisije za implementaciju LAP, Radioca Rstić i gradonačelnik, Lazar Gojković.

„Srećan sam što i ove godine Grad Valjevo šalje pedesetoro dece na more. Nema deteta koje se ne raduje odlasku na more, i mi na ovaj način želimo da omogućimo da što više dece uživa u čarima mora i naravno da nauči da pliva. Grad Valjevo četvrti put organizuje odlazak dece na more kroz Lokalni plan akcije za decu. Na more idu deca sa seoskog područja i deca iz socijalno ugroženih kategorija. Ponovo se ide u Čanj, u hotel sa četiri zvezdice koji je na 250 metara od plaže. Sa decom idu dva instruktora plivanja, lekar i dve učiteljice.

Grad Valjevo je ove godine obezbedio iz budžeta 13,2 miliona dinara za sprovođenje Lokalnog plana akcije za decu. Mi na taj način finansiramo besplatno letovanje, zatim besplatne udžbenike za đake prvake, besplatnu školu plivanja u Petnici i besplatno zimovanje za najbolje učenike. Ovog puta moram da napomenem, da je ove godine po prvi put, radnim danima besplatan ulazak na bazene u Petnicu za učenike iz Valjeva. Verujem da sve ove mere pomažu porodicama i zato spremamo nove mere i u okviru programa podrške porodici, ali i u okviru programa LAP za decu koje ćemo uskoro usvojiti”, rekao je gradonačelnik Gojković.

Brojne aktivnosti su dostupne  učenicima u Valjevu, među kojima je i “Škola plivanja” na bazenima u Petnici, planirana da počne krajem tekućeg meseca.

Radoica Rstić, Branka Rosić i Lazar Gojković

Organizovanje besplatnog letovanja, preko Lokalnog akcionog plana za decu Grada Valjeva, usmereno je isključivo na učenike uzrasta od IV do VII razreda osnovne škole sa seoskog područja, naglaso je predsednik Komisije za implementaciju LAP za decu, Radoica Rstić.

“Decu sa seoskog područja roditelji nisu u mogućnosti da vode na more svake godine zbog svih svojih poljoprivrednih i drugih obaveza. Zato smo odlučili da to budu isključivo deca sa sela, kojima nije dostupno sve ono što je dostupno deci iz grada i na taj način pružimo podršku roditeljima sa sela”, obrazložio je Rstić: “Prisutni su i svi direktori škola sa seoskog područja iz kojih dolaze deca. Sa notarom smo organizovali da odmah nakon sastanka overi saglasnosti roditelja, kako oni ne bi morali više puta da dolaze. Pojednostavili smo  proceduru, svi obrasci su već pripremljeni. U međuvremenu, svi su pribavili putne isprave za prelaz granice.“

Stefan i Natalija Nikolić

Predstojećem letovanju se raduju prvenstveno deca. Stefan Nikolić iz Gornjeg Daora se nada da će mu biti zabavno jer prvi put odlazi na more: “Ne znam da plivam, ali naučiću. Znam, slušaću. Očekujem da ću se lepo provesti na letovanju”, jednostavno kaže Stefn koji ima samo 11 godina, ali letnji raspust provodi pomažući roditeljima pri poljoprivrednim radovima.

Letovanju svoje dece raduju se i roditelji, potvrđuje Natalija Nikolić iz Donjeg Taora: “Moje dete ide na more ove godine i jako smo srećni zbog toga. Pre par godina je išao stariji sin, kao Stefan sada. On je završio peti, a stariji završava osmi razred osnovne.” Dodaje da su uspeli da obave prolećne radove, ali da je potom kiša uništila skoro sve: “Imamo krave i svinje, uglavnom se bavimo stočarstvom. Imamo i malinu i kupinu, ali koliko mi u domaćinstvu možemo da obradimo. Ove godine teško da će biti za prodaju. Ova godina je baš jako loša”, kaže Natalija iz Gornjeg Taora, planinskog sela u netaknutom prirodnom okruženju na 1018 metara nadmorske visine, na 40 kilometara od Valjeva.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

“Život socijalno osetljivih populacija stanovništva 2”

podržanog od strane Grada Valjeva u 2023. godini.

Predstavljena dostignuća Erazmus projekta održanog u valjevskoj OŠ Andra Savčić – pročitajte OVDE