28/02/2024
Najnovije vesti
Valjevo 70 godina Narodnog muzeja jubilej proslava monografija i svečana akademija

70 GODINA NARODNOG MUZEJA VALJEVO

Autor 09/12/2021

Povodom obeležavanja sedam decenija rada Narodnog muzeja u Valjevu, u petak, 10. decembra, od 11 časova, u Galeriji Muzeja, planirana je promocija monografije Tragom prošlosti. Potom, program će biti nastavljen u velikoj sali Centra za kulturu, od 13 časova, Svečanom akademijom.

Program proslave počeo je u Galeriji Muzeja, gde su izložbu o javnim programima u Narodnom muzeju Valjevo tokom prvih decenija XXI veka, otvorile direktorka Jelena Nikolić Lekić, istoričar – kustos Marina Ćirović i autor izložbe, Jelena Ivić, muzejski dokumentarista.

Otvaranje izložbe u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo: Jelena Nikolić Lekić, Marina Ćirović i Jelena Ivić

“Pregled izložbi i događaja u Narodnom muzeju Valjevo, predstavljen kroz kolaž plakata po odabranim tematskim celinama govori o izložbama i drugim programima u Narodnom muzeju Valjevo održanim tokom dve decenije ovog veka.

U kontekstu vremena sa sve manje mogućnosti za novim akvizicijama, potrebno je istaći i ovaj aspekt muzejske delatnosti, muzejski materijal koji formira dokumentaciju i deo je Stručnog arhiva. Međutim, promene koje se dešavaju kada događaj prođe, odlaganje i čuvanje, ne umanjuju niz konstantnih osobina u sadržajnom i tehničkom smislu, plakati i dalje zadržavaju obrazac delokruga kog manifestuju.

Sažimajući događaje u neku vrstu kolaža, zbog brojnosti i raznovrsnosti tema, bavimo se ekonomijom pažnje, kako bi podstakli sećanje na protekla dešavanja koja učestvuju kao nezamenljive oznake – toposi u istorijskoj karti muzejskih aktivnosti.

Prezentacija je u svakom slučaju raznovrsna, ne samo zbog različitih tema o kojima smo obaveštavali i pozivali posetioce na brojne događaje: izložbe, promocije knjiga, filmova (etnoloških i arheoloških), zatim koncerte, promocije različitih sadržaja, panel diskusije, forume, već i po razlikama u nastanku i dizajnu plakata.

Plakati gostujućih izložbi u Narodnom muzeju Valjevo

Svaka izložba i novi program doneo je mnoštvo novih rešenja u vizuelnoj opremi plakata, tako da ih možemo posmatrati i kao arhiv ideja i primera dizajnerskih rešenja. Nastajanje plakata je u vezi sa postojanjem događaja, tekstualnim delom komunicira sa publikom, a takođe predstavlja i svojevrsni potpis događaja koji nedvosmisleno informiše i plakat postaje sam po sebi poruka.

Kako je realnost muzeja slojevita, može se razmatrati i činjenica da li je izložba bez predmeta,samo metafora, kada ova izložba nije opus, ni tematski katalog, već zbir brojnih događaja koji istovremeno omogućavaju racionalnu spoznaju sadržaja stavljanjem u prostor.

Izložba sadrži dve celine: muzejske i gostujuće programe, kao i izdvojene segmente: Izložbe Narodnog muzeja Valjevo, predstavljene su objedinjeno na kolažnim panoima sa plakatima muzejskih izložbi, kao i u okviru manifestacija Noć muzeja i Tešnjarske večeri. Poseban segment su izložbe valjevskih umetnika kao i likovne kolonije.

Plakati gostujućih izložbi, takođe u vidu kolažnih panoa, formirani po određenim tematskim celinama predstavljeni su na sledeći način: arheološke, arhitektonske, etnografske, istoriografske, izložbe sa raznovrsnom tematikom, likovne, prirodnjačke izložbe i izložbe fotografija. Muzički događaji i različite vrste promocija izdvojeni su na kolažne panoe u okviru segmenta događaji.”