19/05/2024
Najnovije vesti
Dim dimnjak smog Valjevo foto Snežana Jakovljević Krunić

AERO ALARM

Autor 02/11/2021

Na osnovu SEPA satnih merenja, od 8 časova jutros, granične vrednosti su prekoračene, tačnije koncentracija PM10 čestica iznosila je 70,24 mikrograma po kubnom metru, PM2,5 bile su na nivou 51,40 mg/m3.

Udruženje građana “Lokalni odgovor” iz Valjeva, već godinu dana realizuje projekat “Aero alarm” u cilju kontinuiranog praćenja i obaveštavanja žitelja valjevskog kraja o stepenu zagađenja vazduha.

Tim povodom, u svom obraćanju javnosti, navode:

“U poslednjoj nedelji oktobra vazduh u Valjevu bio je veoma loš. Od početka godine do sada, bilo je ukupno 105 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti. U našem gradu svakih 18 časova jedna osoba prerano umre zbog aerozagađenja. Neko zbog toga mora da snosi odgovornost. Dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi. Izveštaj se objavljuje ponedeljkom u „pet do dvanaest“, za prethodnu sedmicu”.

Iz Izveštaja:
“U poslednjoj sedmici oktobra 2021. vazduh u Valjevu je bio zagađen. Jedan dan indeks kvaliteta vazduha je imao ocenu „loš“ (ponedeljak) a šest dana indeks „veoma loš“. Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 27.10.2021. kada su suspendovane čestice pršine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u iznosu od 95,05 μg/m3 i PM2,5 u iznosu od 70,61 μg/m3. Istog dana ostvarene su maksimalne dnevne koncetracije u vrednosti od 203,14 μg/m3 u 9 časova za PM10 i 128,28 μg/m3 u 20 časova sa suspednovane PM2,5 čestice.

Na dan 1.11.2021. po podacima iz Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 μg/m3), što je trostruko prekoračenje u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha” – pored ostalog navedeno je u Izveštaju Udruženja “Lokalnog odgovora”.

“Mi smo se udružili da podstaknemo građane da učestvuju u javnim poslovima. Mi ne rešavamo probleme za koje su odgovorni organi vlasti i ustanove. Mi koristimo naše pravo da znamo i da nam budu dostupne informacije o aerozagađenju, i da ih podelimo sa našim sugrađanima” – navedeno je u saopštenju Udruženja Lokalni odgovor.