28/05/2024
Najnovije vesti

Aleksandar Grozdanović – tri u jedan

Autor 15/09/2023

Počela je nova školska godina, a studenti se polako pripremaju za nove obaveze koje nastupaju od oktobra. Ipak, brucošima je sigurno najzanimljivije. Kreću u nešto novo, životni izbori su na početnoj stranici. Iz Valjeva nam dolazi jedna neobična i zanimljiva priča. Lepa i poučna.

Među mnogobrojnim kandidatima za upis na fakultet u julu mesecu našao se i Aleksandar Grozdanović. Svršeni maturant Medicinske škole u Valjevu, briljantan đak sa prosekom 5,0. Šta je u ovoj informaciji probudilo interes medija. Činjenica da je Aleksandar konkurisao za upis na tri fakulteta, ali i podatak da je na sva tri primljen na budžet. Najpre je položio prijemni ispit na Medicinskom fakultetu, među 1200 kandidata bio je na rednom broju 34. Potom na Farmaceutskom fakultetu, a na kraju i na Stomatološkom. Što bi rekle ove nove generacije: “Malo li je”.

Uspeli smo da dogovorimo kratak razgovor sa Aleksandrom nakon njegovog letovanja sa koga se vratio ovih dana. Njegova priča je prilično jednostavna, što bi rekao čuveni trener Muta Nikolić – “Sve je to normalno.”

Da li je?

“Ja sam zapravo hteo da idem samo na Stomatologiju, ali su mi mnogi rekli da probam još jedan jer ako ne upišeš prvi da se osiguraš. I kada je već tako ja rešim da probam na ova tri, da se odmah osiguram. I onda je prva došla farmacija, sa njom sam polomio led. Kada sam to završio medicina je bila mnogo lakša, a onda je stomatologija bila još lakša. Doduše, medicina je bila mnogo teška, najteža. Test je bio baš mnogo težak, ali uspeo sam da se koncentrišem, i onda više nije bilo problema. Na medicini sam zauzeo 34 mesto, mada tu ima i mnogo sreće, treba mnogo koncentracije i mnogo rada. Što se tiče pripreme za prijemne ispite sve je bilo gotovo isto sem na farmaciji gde sam morao da učim određene biljke. Medicina i stomatologija su nosili isto gradivo , ali je razlika što su na medicini bila mnogo teža pitanja. Same pripreme pokvarila je biologija, jer je trebalo raditi po novoj knjizi, a ja sam se uveliko pripremao po staroj. Ja sam stigao da sve sredim i uradim neke testova tri dana pred prijemni ispit farmacije.”

Tvoji drugari kažu da vodiš veoma društven život, kako si uspeo sa pripremama?

“Nisam bio aktivan u tom periodu. Mnogi su me zvali, ali sam odbijao. Bukvalno sam učio i pripremao sam se preko celog dana. Poslednja tri- četiri meseca nisam izlazio nigde. Rekao sam sebi da moram upisati fakultet na budžet- makar crkao, hahaha. Na stomatologiji sam bio 15-ti od 750 kandidata. Imao sam 94-95 poena, hemija je bila maksimalna 30/30, dok sam na biologiji imao neke greške. Da sam imao par nedelja više u pripremi mislim da bi i biologija bila u maksimalnom broju poena. Imao bih 100 poena, ali i ovako je dobro. Sada nadoknađujem druženje, svakodnevno sam u Abrašu sa društvom, igra se basket na Pećini. Ostajemo do kasno. Uživanje.”

Da li je bilo velikih nedoumica u izboru ova tri fakulteta, rekao si da je Stomatološki bio prva želja.

“Da, bilo je. Razmišljao sam izmešu medicine i stomatologije. Hteo sam prvo da upišem medicinu, ali s obzirom da sam ja veliki hipohondar- nema šanse da je upišem medicinu, svaku bolest ću da imam. Onda je tu bila stomatologija, jer je ona ipak bila moja želja, a treće – red je da nasledim oca( dr Dejan Grozdanović – stomatolog).”

Nastavlja se porodična tradicija.

“Tako je. Pa i deda je bio stomatolog, otac, sada sam i ja nastavio tradiciju. A i mama radi u bolnici kao biohemičar. Kada sam upisivao srednju školu nisam imao izgrađen stav oko budućeg zanimanja. Znao sam samo da neću upisati nešto što nema veze sa geografijom i istorijom, i to je to. Bila je čak i veterina u opsegu u jednom trenutku, ali nije opstala. Nakon uspešnog prijemnog na stomatologiji prelomio sam. Sada je moja želja da završim fakultet, a onda da idem u inostranstvo. Na početku da u Valjevu steknem iskustva, a onda inostranstvo. Po mogućnosti Nemačka ili Švajcarska.”

Da nije malo rano za takve planove, šta presuđuje u njima?

“Mislim da je na neki način interesantnije živeti u inostranstvu. Želim da vidim neki drugi narod i neki drugi svet. Ja svakako nameravam i da se vratim u Valjevo nakon nekog određenog perioda, u glavi imam da želim da budem u inostranstvu određeni vremenski period, a u Valjevo da se vratim kada budem hteo da se skrasim. I ako se osladi tamo, nema veze, vraćam se u Valjevo.”

Tako govori Aleksandar Grozdanović, brucoš Stomatološkog fakulteta. Jednostavan, nasmejan i opušten. Budući stomatolog. Ovih dana ga viđate sigurno u gradu, ali njegova skromnost ne izdvaja ga od svoje generacije. Uostalom, to i jeste vrlina velikih. Srećno brucošu.