23/06/2024
Najnovije vesti
Ambasador-Finske-Kimo-Lahdevirt-u-poseti-Valjevskoj-gimnaziji-Svecana-sala-svi-i-ucenici-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

AMBASADOR FINSKE DANAS BORAVIO U VALJEVU

Autor 30/03/2023

Njegova Ekselencija ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirta sa suprugom boravio je u Valjevu. Nakon susreta sa gradonačelnikom u gradskoj upravi, centralni program je priređen u Valjevskoj gimnaziji. Potom i poseta Osnovne škole Milovan Glišić u Brđanima.

Ambasador-Finske-Kimo-Lahdevirt-sa-gradonacelnikom-Lazarem-Gojkovicem-u-Valjevu-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva
Njegova Ekselencija ambasador Finske sa gradonačelnikom Valjeva

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio na poseti Valjevu i poručio da je grad otvoren za svaku saradnju.

Poseta Nj.E. ambasadora Finske je usledila nakon nedavnog skupa u Beogradu, priređenog povodom promocije tamošnjeg obrazovnog sistema. U Finskoj školovanje je besplatno od osnovnog do visokog obrazovanja, kao i obroci do srednje škole, nakon čega su subvencionisani.

Obraćajući se prisutnima, Njegova Ekselencija ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirta, izrazio je zadovoljstvo jer je od jula 2019. uspeo da obiđe brojne regione i susretne se sa narodom.

„Skoro četiri godine živimo ovde. Trudili smo se da posetimo što više mesta jer je veoma važan deo našeg posla da putujemo u zemlji u kojoj se nalazimo, da bi mogli kada se vratimo u našu državu, da kažemo šta smo saznali o državi u kojoj smo bili.

Nadam se da će evrpske integracije biti nastavljene i da će cilj biti ispunjen. Zaista verujem da je mesto Srbije u Evropskoj uniji.“

Takođe, pohvalio je odlično znanje engleskog jezika, kao i recitatorske talente, koje su iskazali učenici Valjevske gimnazije. Istovremeno veoma pohvalno komentarišući istoriju i školsko zdanje, obraćajući pažnju i na slike i fotografije u Gimnaziji. Pri tome napomenuvši da Finska ima odličan sistem obrazovanja, da su refofme počeli 70. godina prošlog veka i da su spremni da podele svoja iskustva.

„Želimo da razvijemo kontakte u svim sektorima: vlade, instirucija, poslovnu saradnju, kao i na polju kulture. Veoma važan deo toga su upravo mladi ljudi koji treba da grade budućnost Srbije i Finske“, pored ostalog naglasio je Nj. E. Ambasador Finske u Srbiji. Pri tome naznačivši da obrazovni sistem u Finskoj daje veoma dobre rezultate.

Nj. E. ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirt se upisuje u Knjigu utisaka u Valjevskoj gimnaziji

„Moram da kažem da je i obrazovni sistem u Srbiji jako dobar. Mislim da je ključ kvalitetnog obrazovnog sistema baziran na kvalitetu profesora. S tim u vezi je obrazovanje nastavnika veoma važno. Kao i poštovanje i sam proces učenja jer i od toga zavisi da li će neko poželeti da postane nastavnik. S toga smo u Beogradu pokrenuli konferenciju o obrazovanju nastavnika i nadam se da ćemo saradnju u tom pogledu nastaviti“, rekao je u svom obraćanju Njegova Ekselencija ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirta.

Nakon promotivnog filma o Finskoj, rado je odgovarao na pitanja učenika Valjevske gimnazije, pored ostalog poručivši da smatra da Srbija treba da nastavi put razvojne tranzicije i da na tom putu nije sama. Na pitanje kako to da su Finci već godinama najsrećniji narod u Evropi, Njegova Ekselencija Kimo Lahdevirta kaže da smatra da nije reč samo o sreći, već o sveukupnom kvalitetu života, radu institucija, osećaju sigurnosti i sigurne budućnosti. Gimnazijalce je interesovalo i kako to da u Finskoj nema beskućnika, o čemu je pojasnio da je sistem razrađen da pomaže građanima u nevolji i kada ih uoče – brzo reaguju: „Tako da nije da nema beskućnika, ali, na sreću, nema ih mnogo“.

Povodom posete ambasadora Finske, načelnica Školske uprave Kolubarsko – mačvanskog okruga, dr Zorica Jocić je rekla da je za naše učenike i nastavnike ova poseta važna: „Najvažnije je da tražimo sličnosti. Ono što nas povezuje i što nas spaja jer kroz to možemo da ostvarimo svaku vrstu saradnje.“

Inače, Republika Finska je nordijska zemlja u Severnoj Evropi. Prostire se na 338.455 kvadratnih kilometara, sa 5,5 miliona stanovnika. Prestonica i najveći grad je Helsinki. Finsku pretežno prekriva biom borealne šume sa više od 188.000 jezera.

Pored kratkog promotivnog filma o lepotama i životu u Finskoj, Olivera Stevanović iz Beograda predstavila je rad Društva srpsko – finskog prijateljstva, koje je formirano radi razvoja kulturnih veza između dva naroda, kao i jačanja prijateljstva i saradnje. Radi toga, Društvo organizuje kurseve srpskog jezika, predavanja, izložbe, manifestacije iz oblasti kulture i sporta.

Uz lično iskustvo o životu u Srbiji, kao i Finskoj, gde je rođena i diplomirala studije novinarstva, prisutne je pozdravila Mia Tadić, koja već duže, sa suprugom i desom, živi u Srbiji. „Prvi put sam došla u Beograd 1997. godine. Bilo je to na tri dana, ali sam imala osećaj kao da sam kod kuće“, kaže Mia, koja je i tokom studija u Finskoj, pored ostalog učila i srpski jezik.

Veliki aplauz svih i pohvalu radi izražajnog recitovanja prve rune iz zbirke pesama Kalevala na finskom dobila je Marija Urošević IV6, učenica Valjevske gimnazije.

Direktor Valjevske gimnazije, profesor matematike, Predrag Jevtić, nakon posete ambasadora Finske naznačava da postoji mogućnost za fakultativnu nastavu finskog jezika za zainteresovane učenike.

Prvi utisak i prva ideja su da bi finski jezik, kao fakultativni, bilo moguće ponuditi našim učenicima. Mia Tadić, sada živi ovde, a rođena je u Finskoj i veoma lepo govori i srpski. Osim toga, pomenuo sam i u obraćanju, veza između Valjeva i Srbije. Saša Obradović, ambasador naše zemlje u Finskoj je nekadašnji đak Valjevske gimnazije. Stalno pominjemo da je obrazovni sistem u Finskoj veoma uspešan, ali bez detaljnih razgovora o tome. Smatram da se sada otvaraju konkretne mogućnosti.“

Za kraj posete, ambasador Finske u Srbiji, Njegova Ekselencija Kimo Lahdevirta upisao se u Knjigu utisaka Valjevske gimnazije.

Nj. E. ambasador Finske, Kimo Lahdevirta u Osnovnoj školi Milovan Glišić u Valjevu

Potom je, u pratnji načelnice Školske uprave Zorice Jocić, zamenika gradonačelnika Nemanje Petrovića i zamenika predsednika Skupštine Viktora Mićića, Nj. E. ambasador Finske, Kimo Lahdevirta nastavio posetu Valjevu, susretom sa učenicima i nastavnicima u Osnovnoj školi „Milovan Glišić“.

Inače, u periodu od 2009. do 2013. godine Ambasada Finske je finansirala Projekat za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu, u vrednosti od 4,2 miliona evra, po osnovu politike Finske, koja naglašava ekonomsku, ekološku i društvenu održivost konstatujuću da je kvalitetno obrazovanje kamen temeljac održivog razvoja. Tada je programom obuhvaćeno 25 osnovnih škola i isto toliko gradova i opština, po 10 u Srbiji i BiH i pet u Crnoj Gori.