25/05/2024
Najnovije vesti
Pozoriste-na-nemackom-jeziku-Valjevske-gimnazije-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva-povodom-ucesnja-na-19.-pozorisnim-igrama-u-Varazdinu-Croacija

POZORIŠTE NA NEMAČKOM VALJEVSKE GIMNAZIJE NA 19. POZORIŠNIM IGRAMA U VARAŽDINU

Autor 30/03/2023

Članovi Pozorišta na nemačkom jeziku Valjevske gimnazije učestvuju na međunarodnom festivalu srednjih škola „19. pozorišne igre“ u Varaždinu, koji počinje od 30. marta.

Članovi pozorišne trupe na nemačkom Valjevske gimnazije već treći put učestvuju na pozorišnom festivalu u Hrvatskoj. Ovog puta na nemačkom igraju predstavu „Hot line“ koja govori o zbiru izazova s kojima je suočena porodica pri menjanju običnog rutera.

“Pozorište na nemačkom jeziku Valjevske gimnazije” pokrenule su profesorke Ivana Veselinović i Katarina Mirković 2014. godine da bi učenicima olakšali savladavanje stranog jezika.

Katarina Mirković, profesorka nemačkog jezika u Valjevskoj gimnaziji

Početna ideja bila je da motivišemo učenike da uče nemčki jezik. Mnogi smatraju da nemaju talenta, ili da je težak. Zbog toga smo mi htele da izađemo iz okvira standardne učionice i deci damo novu perspektivu savladavanja stranog jezika. Da im bude zabavno, malo kreativnije i da oni uče nesvesni da uče jer, dok biramo uloge i dok uvežbavaju tekst, oni spontano usvajaju nove reči, gramatičke strukture, vežbaju izgovor. Sve to utiče da učenici kasnije budu slobodniji u svakodnevnoj komunikaciji“, pojašnjava profesorka Katarina Mirković.

U dogovoru sa učenicima birali su dramske tekstove, pa su profesorke ulagale dodatni trud, adaptirale izabrane tekstove, često ih i prevodile sa srpskog na nemački. Iako nisu dramaturski pedagozi, veoma uspešno biraju učenike za odgovarajuću ulogu jer, prema rečima Katarine Mirković, važno je da učenici osete povezanost sa određenim tekstom i ulogom. Dodatni bonusi su opušten pristup učenju, privikavanje na timski rad i aktivna upotreba nemačkog jezika.

Pored svih obaveza, nastavile su da sa učenicima i članovima „Pozorišta na nemačkom Valjevske gimnazije“ veoma uspešno pripremaju brojne predstave, tako da su stigli i rezultati. Na festivalu u Novom Sadu učenici su osvajali nagrade za glavnu ulogu, a profesorke za scenario. Pozivi za brojne srednjoškolske festivale su još jedna potvrda kvalitetnog rada, tako da su, u više navrata, učestvovali na festivalima u Frankfurtu, Osijeku, Temišvaru.

Ove godine na „19. pozorišne igre“ u Varaždinu ide osmoro članova „Pozorišta na nemačkom jeziku Valjevske gimnazije“ troje iz prvog i petoro iz trećeg razreda sa profesorkama, Ivanom Veselinović i Katarinom Mirković. U Hrvatskoj borave do 2. aprila kada se završava festival. Pored učenika iz Valjeva učestvuju i srednjoškolci iz Nemačke, Mađarske, Rumunije i cele Hrvatske.