18/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POČINJE ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE TERMINA ZA UPIS U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE PUTEM PORTALA eUprava
Deca-u-staroj-skoli-u-Brankovini-2013-foto-Dragan-Krnic-Objektiva.rs-Valjevo

POČINJE ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE TERMINA ZA UPIS U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE PUTEM PORTALA eUprava

Autor 25/03/2023

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije i ove godine pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju, objavljuje Ministarstvo prosvete.

Zakazivanje termina za testiranje počinje danas, dok su termini za testiranje raspoloživi u periodu od 1. aprila do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u osnovnoj školi. Prilikom dolaska u zakazani termin radi testiranja i upisa deteta nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti. Kad roditelj pokrene uslugu, koja je dostupna, kako na srpskom, tako i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi i popuni osnovni set podataka i klikne na dugme Podnesi.

Podatke koja će škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti su oni iz:

Izvoda iz matične knjige rođenih;

Uverenja o prebivalištu;

Uverenja o završenom pripremnom predškolskom programu;

Potvrde o obavljenom lekarskom pregledu.

Ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.

Kako da upišete dete u školu elektronski?

Ukoliko niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal (uputstvo za prijavu);

Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;

Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

Roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima će tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 08 do 15 časova biti dostupan i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju telefona 011/73-505-57.