27/02/2024
Najnovije vesti
21-novembar-Sveti-Arhandjel-Mihajlo Sabor Svetog Arhangela Mihaila Beli Andjeo #Arandjelovdan Objektiva.rs Valjevo Eparhija valjevska

ARANĐELOVDAN

Autor 21/11/2022

SPC i vernici danas slave Sabor svetog Arhangela Mihaila ili Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru upisan je crvenim slovom i uvek je 21. novembra.

Aranđelovdan je jedna od najčešćih srpskih krsnih slava i predstavlja spomen na jednog od anđela koji se, prema predanju, sa vojskom svih anđela suprotstavio silama zla.

Sveti arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i zla dela, na ikonama i freskama prikazan kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama. U levoj ruci drži grančicu palme. To je veoma zanimljiv detalj jer je staro grčki simbol pobede i boginje Niki bila grančica palme.

Verovanje kaže da arhangel Mihailo nije umro i da i dalje po potrebi, u ovim mesecima, silazi među ljude na zemlju, kao putnik ili prosjak, i grdi nevernike i one koji izbegavaju da pomognu siromašnima. Takođe, Arhangel Mihailo obilazi bolesnike, pa ako stane kod glave – bolesnik će ozdraviti. Smatraju ga i zaštitnikom stočara jer prema narodnom verovanju, tera vukove.

Zbog svega je rasprostranjeno verovanje da je Arhangel Mihail živi svetac, pa u nekim krajevima za slavu ne pripremaju žito. Isto se dešava i za Ilindan. Prema crkvenim izvorima, ovo je potpuno pogrešno jer žito predstavlja simbol vaskrsenja i prinosi se Bogu u čast svetitelja čija je slava, a za spokoj duša precima od kojih je nasleđena slava. Pravoslavni hrišćani smatraju da nema živih i mrtvih svetitelja, već da su svi živi i mole pred Bogom za smrtnike.