25/05/2024
Najnovije vesti
Novembarski-bazar-08-11-2022-Turisticka-organizacija-Valjevo-Objektiva.rs_.jpg

U SUSRET NOVEMBARSKOM BAZARU PROMOVISANJE JESENJE TURISTIČKE PONUDE VALJEVSKOG KRAJA

Autor 21/11/2022

Na tek održanom Sajmu turizma u Novom Sadu Turistička organizacija Valjevo je promovisala raznovrsne sadržaje etno domaćinstava iz valjevskog kraja, kao i sve veću ponudu smeštaja i mogućnosti za aktivan odmor na Divčibarama.

Divčibare kućica Vidikovac januar 2020 foto Miloš Krunić
Vidikovac na Divčibarama pod snegom; nokturno 2021. godine Foto Miloš Krunić

Prema rečima Ane Marković, direktorke Turističke organizacije Valjevo, imali su brojne interesente koji su posetili štand Turističke organizacije Valjevo raspitujući se za novine, sadržaje i pogodnosti boravka u seoskim domaćinstvima, kao i za planinski turizam, prvenstveno za odmor na Divčibarama.

Valjevo selo Stave opština Krupanj foto Dragan Krunić
Prvi sneg u selima valjevskog kraja

Uz interesantnu promociju ovdašnje domaće gastro kuhinje, zdrave hrane, voća, povrća, zimnice i mesnih prerađevina, kao i vina i rakije iz planinskih sela valjevskog kraja, koja je turistima najdostupnija prilikom boravka u domaćinstvima koja se bave i seoskim turizmom, posetiocima je predstavljena i raskošna istorijska i umetnička riznica ustanova kulture iz Valjeva, poput izložbi u Narodnom muzeju i Modernoj galeriji Valjevo, obilazak Kule Nenadovića uz posete od ranog proleća do kasne jeseni, kao i Spomen – kompleksa u Brankovini. Tako da su na štandu Turističke organizacije Valjevo na 53. Sajmu turizma u Novom Sadu u kontinuitetu imali veliki broj zainteresovanih.

Inače, na ovogodišnjem Sajmu turizma u Novom Sadu okupilo se više od 250 učesnika iz Srbije i država regiona i šire: Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije, uz partnere ovogodišnje manifestacije iz Crne Gore, tako da su najviša sajamska odličja otišla upravo u Herceg Novi.

Vožnja žičarom na Divčibarama

Već krajem sedmice Turistička organizacija Valjevo učestvuje i na međunarodnom Sajmu turizma i seoskog turizma, koji će biti održan od 24. do 26. novembra u Kragujevcu. Takođe, u žiži promocije, pored sve više sportskih sadržaja na Divčibarama i ustanova kulture iz Valjeva, sveobuhvatne su i ponude etno turizma. Pri tome, posetiocima valjevskih sela je omogućen boravak u prirodi uz posete gradskim znamenitostima i hramovima i manastirima valjevskog kraja, ili, u skladu sa težnjom turista, mogućnost potpunog predaha od gradske vreve u prirodnom okruženju, šetnje šumskim putevima i proplancima uz planinske potoke.

4tv-Igra-memorije-Moderna-galerija-FOTO-Objektiva.rs-Valjevo.jpg
Moderna galerija Valjevo – jedna od izložbenih sala

Paralelno, Turistička organizacija Valjevo i ove godine priređuje jesenji “Novembarski bazar” koji će u Valjevu trajati od 24. do 27. novembra 2022. godine. Prijavljivanje učesnika – izlagača je još danas i sutra u Turističkoj organizaciji Valjevo, u Ulici Prote Mateje 1/1, 14000 Valjevo ili putem mejla tov.marketing@mts.rs.

Kako napominje Ana Marković, direktorka TO Valjevo, priređivanjem valjevskih bazara u izvesnom smislu predstavlja i oživljavanje tradicije, uz mogućnost domaćim krativcima da plasiraju na tržište svoje rukotvorine, dok posetioci po povoljnijim cenama mogu nabaviti prigodne poklone u slavskoj sezoni i za predstojeće praznike, koji su u duhu našeg podneblja.

Valjevo Karađorđeva ulica Gradski trg plato novogodišnji bazar
Prošlogodišnji jesenji bazar

Pored posete “Novembarskom bazaru”, posetioci iz okruženja mogu provesti prijatan dan u Valjevu u obilasku kulturno – istorijskih znamenitosti jer Bazar na Gradskom trgu traje od 24. do 27. novembra, a tezge će biti otvorene od 10 do 22 sata.

Tek da navedemo praksu iz malo daljeg komšiluka – svojevrsna turistička atrakcija, u koju mnogo ulažu, su novogodišnji vašari u Austriji koji ovih dana proslavljaju 300 godina od osnivanja. Povodom početka božićne pijace, proteklog vikenda je na trgu kod tamošnje skupštine grada postavljena omorika, visoka 28 metara, stara 130 godina, koju je ove godine darovala Štajerska. S obzirom na aktuelnu energetsku situaciju, ali i turistički značaj manifestacije, u Beču su odlučili da kao ukrasne svetleće lampione upotrebljavaju pretežno LED sijalice.

Valjevo Saborni Hram Vaznesenja Hristovog
Valjevo