28/02/2024
Najnovije vesti

ZAVRŠEN JE 38. JAZZ FEST

Autor 20/11/2022

Najposećenije veče bilo je po tradiciji završno veče 38. Jazz festivala. A čast da nastupe pripala je najpre triu Vladimira Samardžića, koji je na svojstven način predstavio svoj ovogodišnji program valjevskoj publici.

Potom je stigavši direktno iz Francuske nastupio  Mokhtar Samba, sa svojim projektom Samba Afrikan JAZZ Project. Ovaj svetski priznati umetnik sa svojim triom predstavio se u vrlo neobičnoj komunikaciji sa publikom, naišavši na odobravanje ljubitelja džeza. Bilo je i smeha i aplauza, ponajviše uživanja.

I sve je izgledalo kao blago zagrevanje do izlaska na scenu Vlatka Stefanovskog. Nakon pet godina ponovo na bini Centra za kulturu, sinoć u podmlađenom sastavu. Bas gitara bila je na ramenu 25-to godišnjeg Ivana Kukića, dok se za bubnjevima našao Jan Stefanovski, 21 godišnji momak, sin Vlatka Stefanovskog. I “nema nepotizma” kako je rekao Vlatko pred početak svog nastupa. I nije ga ni bilo. Ali od tog momenta u Centru za kulturu desio se zemljotres. Dobre, vrhunske muzike, pojedinačnih solo nastupa, vrhunac valjevskog JAZZ festa i dobrog raspoloženja. Odavno se nije desilo da je program završen 25 minuta iza ponoći. Čini se da je moglo još, i da ni to ne bi bilo doboljno. Stefanovski, vođa čuvene makedonske grupe Leb i sol, i sigurno jedan od najboljih evropskih gitarista, sinoć je dokazao da mu godine ništa ne mogu. Njegov sin Jan je za bubnjevima pokazao veliko majstorstvo, i o njemu će se na velikim scenama sigurno čuti. Ivan Kukić, majstor na basu.

Reakcije publike, koja je sedela i na podu, jer karata nije bilo ni za lek bile su sjajne. Uostalom, za valjevsku publiku mnogi tvrde da je “teška”- prepoznaje kvalitet i tako se ponaša. A sinoć se ponašala u skladu sa ponuđenim, ovacije za sve izvođače dokaz su kvaliteta Jazz festa, koji je opstao i traje već 38 godina, uz sve teškoće koje ga prate. Do novog Jazz festa ostaju nam utisci koji će se dugo sabirati.