15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ARHANGELOV VOJNIK NAGRAĐEN U MOSKVI
Valjevo Beograd Moskva nagrada predstava Arhangelov vojnik

ARHANGELOV VOJNIK NAGRAĐEN U MOSKVI

Autor 30/11/2021

Nagrada za „Arhangelovog vojnika“ na festivalu u Moskvi.

Pozorišna predstava „Arhangelov vojnik“, čiji su kreatori dvojica Valjevaca, Momčilo Trifunović i Aleksandar Lazić, ovih dana ponovo je privukla pažnju javnosti zbog izuzetnog uspeha ostvarenog na velikom međunarodnom festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi.

Momčilo Trifunović

Predstava je odigrana na sceni Ruskog instituta pozorišne umetnosti – GITIS. I pre zvaničnog završetka festivala stigla je vest da je dramski tekst Momčila Trifunovića dobio prvu nagradu u konkurenciji duodrame.

U drami „Arhangelov vojnik“, koju je napisao valjevski književnik Momčilo Trifunović, igraju Predrag Vasić i Aleksandar Lazić koji je i reditelj predstave.

Drama je posvećena najhrabrijem i najodlikovanijem srpskom vojniku Prvog svetskog rata Mihailu Madžareviću, koji je na Solunskom frontu 1918. godine sa nekoliko vojnika uspeo da osvoji Kajmakčalan i tako otvori prolaz za povratak u Srbiju, što pre toga nije uspelo našoj i francuskoj vojsci. Tada su kralj Aleksandar i francuski general Saraj skinuli Karađorđevu zvezdu i orden Legije časti sa svojih šinjela i okačili ih na Mihailove grudi.

Pisac Momčilo Trifunović bavi se poslednjim minutima života zaboravljenog heroja i njegovim susretom sa arhangelom Mihailom, koji dolazi po svog nebeskog vojnika, što u stvari predstavlja preispitivanje Madžarevića sa svojom savešću: da li je čist posle svega što je prošao, ujedno pričajući o svom životu i podvizima.

Premijera predstave „Arhangelov vojnik“ održana je u jesen 2019. godine u Valjevu i Beogradu. Odigrana je više puta u Srbiji i Republici Srpskoj, ali je njen pun pozorišni život zaustavila pandemija.

Nadamo se da poziv na prestižni festival u Rusiji vraća predstavu Arhangelov vojnik na scenu.

Međunarodni pozorišni festival „Zlatni vitez“ tradicionalno okuplja najbolje predstave iz ruskih i slovenskih zemalja, a ove godine traje od 21. novembra do 3. decembra. Moto festivala je „Za visoke moralne ideale, za uzvišenje ljudske duše“. Održava se uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, Ruske pravoslavne crkve i patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, kao i predsednika Ruskog fonda kulture i Udruženja filmskih radnika Nikite Mihalkova, reditelja.