04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • KNJIŽEVNICI I FILOLOZI U VALJEVSKOJ GIMNAZIJI
Valjevska gimnazija Valjevo filološki susreti Dan škole

KNJIŽEVNICI I FILOLOZI U VALJEVSKOJ GIMNAZIJI

Autor 30/11/2021

Povodom obeležavanja 151. Dana škole, u Valjevskoj gimnziji priređeni su susreti filologa. U uzvratnu posetu došli su profesori i učenici iz Karlovačke gimnazije, kao i iz Filološke gimnazije iz Beograda.

Od posebne vrednosti su susreti učenika filološkog smera sa pesnikom Matijom Bećkovićem i književnikom Radovanom Beli Markovićem.

Prema rečima direktora Valjevske gimnazije, Predraga Jevtića, 29. novembar, u okviru obeležavanja 151 godine od osnivanja škole, je posvećen susretima filologa.

Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije

Prethodne godine zbog epidemioloških mera nismo mogli da orgnizujemo obeležavanje jubileja, 150 godina od osnivanja škole, a navikli smo na bogat program, to je naša tradicija, ali i obaveza. Ove godine, čim su uslovi dozvolili, profesori su iskazali izuzetnu volju za susretom sa kolegama iz Karlovačke i Filološke gimnazije, zatim željni da sa našim đacima podele aktivnosti, prihvatili su se posla. Ipak, ovo su velike obaveze, a posebno u ovakvim okolnostima je teže raditi i pripremati bilo kakvu manifestaciju,” ističe direktor Valjevske gimnazije, Predrag Jevtić.

Pri tome podseća da je na Dan škole održana Svečana sednica i tom prilikom, premijerno je prikazan film o Valjevskoj gimnaziji pripremljen za prošlogodišnji jubilej. Film dobija odlične ocene od stručne kritike, kao i bivših Gimnazijalaca rasutih na svim stranama sveta.

Imamo čime da se pohvalimo, ali naša je obavez da nastavimo taj put i naravno, da pokušamo našu školu da modernizujemo,” kaže Predrag Jevtić, naznačivši da je na dan školske slave Valjevsku gimnaziju prvi put posetio nedavno ustoličeni Episkop valjevski, gospodin Isihije.

Nakon upoznavanja sa našim đacima iskazao je veliko zadovoljstvo, kao i bogatim programom koji su pripremili članovi sociološke sekcije i profesori Nada Kovačević i Vlada Janković i njegova je želja da pri neobaveznijoj poseti dođe na čas veronauke i razgovara sa učenicama.”

Učesnici susreta filologa u Valjevskoj gimnaziji

Neizostavno, izuzetnu pažnju privukli su susreti filologa u Valjevskoj gimnaziji gde Matija Bećković, već godinama proslavlja rođendan na poetskim susretima sa učenicima, ovog puta iz tri gimnazije: Karlovačke, Filološke iz Beograda i slavljeničke škole – Valjevske gimnazije, čiji je kolektiv pesniku podario foto triptih.

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja 151. godine Valjevske gimnazije, štampan je Zbornik radova učenika o književnom stvaralaštvu Radovana Beli Markovića, koji je proteklog leta obeležio 50 godina rada, naznačava direktor, Predrag Jevtić.

Zbornik radova učenika o stvaralaštvu Radovana Beli Markovića, u izdanju Valjevske gimnazije

Bila je to radionica i razgovor sa našim književnikom, pre nekoliko godina, međutim sada se ukazala prilika da taj Zbornik izađe iz štampe,” rekao je direktor Jevtić, istakavši da, pored književnika, svečanost uveličavaju i gosti iz Karlovačke i Filološke gimnazije.

Te radionice i filološki susreti u toku godine su dragocena aktivnost, koja se prenosi iz godine u godinu, i ne samo u našoj školi, nego i u Karlovačkoj i Filološkoj. Imamo obavezu da takav program održimo i u ovakvim vremenima. Naši učenici su željni aktivnosti, manifestacija u Svečanoj sali. Sada imaju priliku da čuju i Matiju Bećkovića i Radovana Beli Markovića, da razgovaraju sa njima. Đaci su željni prilika da aktivnije učestvuju u životu škole. I zbog toga, možda smo sebi nametnuli malo više obaveza, ali željni smo stručnih susreta i razgovora i to želimo našim đacima da prenesemo. Pre svih, učenicima drugog razreda koji su prošle godine počeli školovanje i sada je prilika da uvide značaj Valjevske gimnazije kao obrazovno – vaspitne ustanove, ne samo u gradu, nego i u zemlji,” rezimirao je direktor Valjevske gimnazije, Predrag Jevtić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, mr Milena Milisavljević

Milena Milisavljević, profesorka srpskog jezika i književnosti je sa kolegama i učenicima pripremila program susreta u Valjevskoj gimnaziji i povodom manifestacije koju organizuju i gimnazija u Sremskim Karlovcima i Filološka u Beogradu, ukratko naglašava:

Saradnja Filološke gimnazije iz Beograda, Karlovačke i Valjevske gimnazije je višedecenijska, plodonosna i neizmerno važna jer razmenjujemo oblike saradnje, učešćem članova literarnih sekcija na “okruglim stolovima” poboljšavamo čitalačku aktivnost, i snažimo učenike u putu očuvanja kulture negovanja i kulture pamćenja, i trudimo se da poslovna prijateljstva prerastu u trajna.

Očito da je znanje koje škola pruža, negujući darovitost svakog svog đaka, raskošno, pa su se, pored učenika specijalizovanih filoloških odeljenja iz Valjevske gimnazije, programu priključili maturanti sa prirodnog i specijalizovanog matematičkog smera.

Sofija, Aleksandra i Vera učenice Valjevske gimnazije

Vera Petronijević kaže da planira upis na Saobraćajni fakultet, ali da se rado angažuje na predavanjima i programima uz profesorku Milisavljević, dok Sofija Janevska napominje: “Naša Gimnazija ima bogatu tradiciju i mislim da se u školi uvek trude da održe kontakt i sa drugim ljudima i omogućeno je učenicima da sagledaju i tu dimenziju stvarnog sveta i rada, van same škole“. Aleksandra Jevtić je učenica specijalizovanog filološkog odeljenja i naznačava da je datom izboru privukla specifičnost srpskog jezik, samim tim joj je dragoceno učešće u Susretima filologa: “Smatram da je važno da imamo taj “prozor u svet” i da je važno da i učenici iz drugih škola dođu i vide kako mi radimo.”

Nakon održnih programa, otvaranja izložbe školskih publikacija Valjevske gimnazije, pesničkih susreta sa Matijom Bećkovićem i promocije Zbornika đačkih radova o stvaralaštvu Radovana Beli Markovića, svi učesnici su, pored ostalog, posetili i Trg pesništva u Valjevu.

U okviru obeležavanja Dana škole, u subotu, 4. decembra, biće održan onlajn Integral kup, u organizaciji Podružnice matematičara i Valjevske gimnazije.