19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • BIBLIOTEKA NAGRADILA NAJBOLJE LITERARCE I ČLANOVE
Valjevo nagradjeni učesnici literarnog konkursa i bibliotekarke Foto Snežana Jakovljević Krunić

BIBLIOTEKA NAGRADILA NAJBOLJE LITERARCE I ČLANOVE

Autor 09/02/2022

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” Valjevo nagradila je najuspešnije autore literarnog konkursa, kao i najaktivnije čitaoce Dečje biblioteke u prošloj, 2021. godini.

Muzej zavičajnih pisaca, u okviru gradskog čitališta, bio je ispunjen osnovcima i srednjoškolcima koji su učestvovali na prošlogodišnjim konkursu, o čemu bibliotekar, Katarina Josović kaže:

Povodom 2. aprila – Međunarodnog dana knjige za decu, prošle godine raspisali smo dva literarna konkursa: Male priče u vreme korone, za decu uzrasta od 12 do 15 godina, i drugi je za decu od 16 do 19 godina, nosi naziv Kako je korona izmenila svet. Konkurs je trajao sve do 31. oktobra.”

Prvu nagradu je osvojila Tijana Janković, učenica sedmog razreda Osnovne škole Nada Purić. Drugu nagradu, za temu Kako je korona promenila svet, dobila je Tara Jovanović, učenica osmog razreda u Valjevskoj gimnaziji. Treća nagrada pripala je Ignjatu Kosoriću, učeniku petog razreda OŠ Sestre Ilić.

Učenici nagrađeni na literarnom konkursu, pored diploma, dobili su knjige i godišnju članarinu, uz ostale prigodne darove.

Marijana Timotić, knjižničar na Dečjem odeljenju Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu, povodom izbora najaktivnijih članova naznačava da su sagledavali ne samo broj pozajmljenih knjiga:

Moje zaduženje bilo je da izaberem čitaoca 2021. godine na Dečjem odeljenju jer smo odlučili da nam to postane redovna praksa svake godine. Nije dovoljno da taj čitalac samo dolazi i uzima knjige, bitne su i aktivnosti na redovnim zimskim i letnjim i povremenim radionicama tokom godine. Nije nam bitan uzrast, već da je dete član Dečje biblioteke, to je uzrast osnovci i predškolci, a tu podrazumevamo svu decu koja ne idu u školu.

Ove godine smo se odlučili za Kalu i Evu Jovanović, to su dve sestre, koje stalno dolaze zajedno i nemoguće ih je odvojiti. Redovno dolaze na radionice, najredovnije uzimaju i vraćaju knjige,” navodi Mirjana Timotić o izboru dobitnika nagrade najbolji čitaoci na Dečjem odeljenju Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

Eva ima šest i po godina i Kala Jovanović ima osam i po godina i kaže da voli da dolazi u biblioteku:

Volim da čitam, ali i da se družim na ‚‚Veselim sredama” i zimskim radionicama. Dolazila sam svaki dan i bilo je odlično! Crtali smo i pravili neke životinje. I uzimam knjige jer znam da čitam, to obožavam. Najviše volim da čitam o Čudovištima iz tame, to je kao neki serijal i imaju četiri knjige, ali moram da sačekam još dve da stignu. Dolazim sa sekom i nekad joj čitam neke priče, ali nisam tu jer ona voli knjige Milica,” priča Kala koja je ljubav prema čitanju stekla zahvaljujući mami koja ih stalno dovodi i, uz starijeg brata, bili su u publici kada su Kala i Eva dobile nagrade kao najaktivniji čitaoci Dečjeg odeljenja za 2021. godini, u okviru novog nagradnog programa za decu koji je pokrenula Matična biblioteka Ljubomir Nenadović – Valjevo.

Prigodnu svečanost uručenja nagrada u Muzeju zavičajnih pisaca pratili su i učenici Valjevske gimnazije sa profesorkom srpskog jezika i književnosti, mr Milenom Milisavljević.